Je bent hier : Contact  >  Vrijwilligers
maandag , januari , 24 2022

Als je wilt dat de dingen veranderen, moet je eerst zelf veranderen. Als je wilt dat de dingen beter worden, moet je eerst zelf beter worden.

Vrijwilligerswerking

Hoe kan jij vzw Boeren op een Kruispunt helpen?

vzw Boeren op een Kruispunt bereikt vandaag veel mensen via deze website en via onze Facebookpagina. We maken ons echter zorgen over de vele duizenden boeren en tuinders die geen (werkende) computer hebben, of die er niet mee kunnen werken.​ Hoe bereiken we kandidaat-adviesvragers die recht hebben op ondersteuning?

We hebben uw medewerking nodig.

Stap 1: Er zijn verschillende manieren om te zorgen voor vrienden, familie en collega's in je directe omgeving als boerenfan.

Boerenfans engageren zich om zich in te schrijven op onze digitale nieuwsbrief  (1 / maand) of facebookpagina.

Boerenfans erkennen de kwetsbaarheid in land- en tuinbouw en zoeken actief mee om bestaande hulp te brengen bij kwetsbare mensen in hun directe omgeving. 'Het is immers de kwetsbaarheid, die ons bindt'.

Je kan je vrienden, familie en collega's al helpen

 • door bruikbare tips verspreiden en hen op die manier de weg naar de gangbare dienstverlening te tonen.
 • door onze folders te verdelen aan erfbetreders, collega's of vrienden.
 • door voorgestelde en bestaande artikels te verspreiden over allerlei soorten dienstverlening in uw vereniging-, parochie- of gemeenteblad.

Boerenfans krijgen aparte communicatie over onze werking  (max 1 bericht per maand) en krijgen extra ondersteuning.
​We zijn van plan een gezellige (vrijblijvende) bijeenkomst te maken voor boerenfans, waar we mekaar ook rechtstreeks kunnen ontmoeten. Wie zich inschrijft, hoort hier nog van.

Stap 2: Een boerenfan die zich nog verder wil inzetten kan zich aanmelden als boerenambassadeur

 • We nodigen je uit voor onze opleidingen waar we vertellen over de noden van boeren in nood en de bestaande oplossingen, die je kan gebruiken in je omgeving.
 • We vragen je om discreet onderzoek te doen in je gemeente, zodat we samen nog meer mensen lokaal kunnen helpen: de uitleg volgt in de opleiding.
 • We vragen je om mee te werken
  • door getuigenissen over actuele problemen van jezelf, je vrienden en collega's te vertellen aan 'je' beleidmakers.
  • door ons adressen door te geven van mensen die onze hulp kunnen gebruiken. We sturen dan discreet de gepaste folder naar de betrokkene zonder je verder te informeren over deze begeleiding (1): je bent dan zeker dat ze geïnformeerd zijn over de mogelijke ondersteuning vanuit onze hulporganisatie.

(1) Omdat veiligheid een kernwaarde is binnen de organisatie, krijgen boerenfans of boerenambassadeurs nooit enige informatie over  bestaande of nieuwe adviesvragers: onze discretie en bescherming is cruciaal.

Stap 3: Een boerenambassadeur die ons kent én de opleidingen volgde, kan boerentrekker worden

 • Je kan de adviseurs helpen bij de begeleiding van gezinnen.(mits voorafgaande toestemming van het betrokken gezin!)
  • Sommige adviesvragers hebben op lange termijn een luisterend oor van een vertrouwenspersoon nodig. Regelmatig een bezoek brengen en de tijd nemen om samen een kop koffie te drinken doet wonderen.
  • Andere gezinnen krijgen regelmatig een bijgewerkte kasplanning nodig. Zo weten de betrokkenen welke betalingstermijnen haalbaar zijn bij hun onderhandeling met schuldeisers.
  • Andere ondernemers vragen ondersteuning bij het sorteren en ordenen van alle administratie. Op die manier komen de juiste papieren bij de juiste (bestaande) dienstverleners en krijgen de betrokkenen terug vat op hun bedrijfsadministratie.
  • Ieder kwartaal zijn er een aantal bedrijven die hun sociale bijdragen niet kunnen betalen: In sommige gevallen moet er een betalingsregeling gevraagd worden. In andere gevallen kunnen ze alleen via een vrijstelling sociale bijdragen hun sociale rechten behouden.
  • Het debiteurenbeleid van dienstverleners is verstrengd. Voor sommige bedrijven stopt de ondersteuning om een BTW-aangifte te doen: de dienstverleners stellen in dat geval zelf voor om de BTW-aangifte te doen via Intervat.
  • Wie op zoek is naar rendabel werk naast het bedrijf, moet zijn / haar talent kennen. We ontwikkelden hiervoor 'Boer vol talent'.
  • Je kan mensen helpen met het verkopen van overtollige spullen via de advertentiesites: foto's maken, tekst helpen maken en uploaden op het internet.
 • Je kan de interne werking zelf ook ondersteunen. De invulling van deze vrijwilligerswerking is afhankelijk van je aanbod en de noden van de vzw.

Wij voorzien voor een passend onthaal en de nodige opleiding en/of ondersteuning aan de boerenambassadeurs en boerentrekkers.

Elke kandidaat-ambassadeur wordt uitgenodigd voor een verkennend gesprek.
Daarin wordt toelichting gegeven over onze missie en onze afsprakennota met boerenambassadeurs en boerentrekkers.
De afsprakennota wordt getekend door de vrijwilliger en de vzw.

Bij interesse, gelieve dan ons aanmeldingsformulier voor boerenfans in te vullen, als eerste stap.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Het is de kunst om van critici op de landbouw, ambassadeurs te maken.

Hoe groot is de kans
dat je zelf
een carrière lang
zonder solidariteit , zonder sociale hulp
succesvol blijft?

Aanmeldingsformulier voor kandidaat-vrijwilliger.

 

Top