Je bent hier : Dienstverlening  >  Doorstart  >  Een nieuw(e) (t)huis  >  SVK
zaterdag , juli , 11 2020

Wat kunnen Sociale verhuurkantoren voor je doen?

Sociale VerhuurKantoren (svk)

Website

Een Sociaal Verhuurkantoor richt zich vooral tot de lagere inkomensgroepen en bepaalde risicogroepen, onder andere tot mensen die na een verblijf in een instelling of na begeleiding door een bepaalde dienst, geschikte huisvesting zoeken. Deze organisaties zijn dus minder geschikt voor land- en tuinbouwers die hun bedrijf stopzetten en op zoek gaan naar een andere woning.

Veelal bezit het svk zelf geen enkele woning, maar verhuurt men wel huisjes. Men zoekt huizen en/of studio's op de privé-markt. Meestal betreft het hier kleine huisjes waar heel wat renovatie of aanpassingswerken noodzakelijk zijn. Huisjes die dus niet meteen op de privé-markt verhuurd kunnen worden.

Wanneer een eigenaar geïnteresseerd is, om te verhuren aan het svk , wordt een beschrijving en raming van de werken, nodig om de woning aan te passen aan de behoeften van vandaag, opgemaakt. Samen met de eigenaar wordt dan onderhandeld over de huurprijs.

Het svk verhuurt niet rechtstreeks aan de doelgroep, maar werkt samen met diverse welzijnsdiensten (bijvoorbeeld ziekenfondsen, ocmw 's enzovoort) die kandidaatshuurders kunnen aandragen. Een stuurgroep wijst de woning toe. Uiteindelijk beslist de aangewezen kandidaat zelf of hij/zij de toegekende woning wil huren.

Huurdersplatform

Website De huurdersbond biedt geen leningen tegen sociaal tarief of woningen aan lage huurprijzen aan, maar is toch een interessante organisatie voor mensen die een huis huren of van plan zijn een huurovereenkomst te ondertekenen.Je kunt er terecht voor huuradvies als je concrete problemen hebt met bijvoorbeeld de opzeg, waarborg, herstellingen, index enzovoort. Je kan er ook concrete informatie krijgen omtrent je rechten en plichten als huurder. De huurdersbond behartigt de belangen van huurders ook naar de overheid toe. In ruil voor een vast lidgeld (12.5 à 15 € per jaar), krijg je één jaar juridisch huuradvies. Bovendien stuurt men je driemaandelijks het `Huurdersblad'. Dit is een overzichtelijk magazine over de huurwetgeving met informatie en allerhande praktische tips. Heb je een éénmalige telefonische vraag, dan helpt men je natuurlijk ook gratis.

Tip: Handige brochures over allerlei huurthema's kan je krijgen tegen een kleine vergoeding.

De Kringwinkel

Website Wie geen grote kosten wil maken voor het aankopen van nieuw meubilair of noodzakelijke huishoudtoestellen, kan aan een goedkope prijs degelijk materiaal aankopen bij de plaatselijke kringloopcentra. Deze centra halen tweedehands materiaal op bij mensen die het niet meer nodig hebben. Het materiaal wordt er opgeknapt en/of hersteld en alleen materiaal dat nog in goede staat is, wordt er verkocht.

Tip: Loop gerust eens binnen bij een centrum in je buurt. Aankoopverplichtingen zijn er in geen geval, dus kun je gerust een kijkje nemen zonder daarom iets te kopen.

Externe links:

"Een nieuwe start in je leven"

Een praktische gids

bij bedrijfsverandering

voor een beter leven

voor jezelf en je gezin 

 

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138

Top