Je bent hier : Dienstverlening  >  Persoonlijke ondersteuning  >  Bedrijfsoplossingen  >  Algemeen  >  Rampen  >  Verzekeringen
woensdag , december , 07 2022

De laatst 'betaalde' premie bepaalt je verzekering. Niet betaald/niet verzekerd.

Wat doen bij een ongeluk met schade?

Een ongeluk is vlug gebeurd. Nadat mogelijke gekwetsten in veiligheid zijn, probeert je de omgeving veilig te maken voor de voorbijgangers (afbakenen van voertuigen met signalisatie) en de situatie zakelijk vast te stellen.
Wanneer er verschillende partijen betrokken zijn, is het belangrijk om onmiddellijk na te denken wie de schade veroorzaakt heeft en om nadien te vergoeden.

  • Indien de veroorzaker zijn schuld bekent, maak je best onmiddellijk de verzekeringspapieren op met de verklaring wie verantwoordelijk is.  
  • Indien er discussie is, raden we iedereen aan om de politie in te schakelen om vaststellingen te doen. Het is beter dat de politie foto's maakt dan jij zelf: (indien de andere partij wil vertrekken, maak je best zelf foto's). Zij maken eveneens een proces-verbaal (beschrijving van mondelinge verhoring) die partijen kunnen gebruiken.
    Teken nooit een proces-verbaal dat je zelf niet hebt verklaard. De politieagent schrijft jouw verklaring op en niet zijn eigen interpretatie van het verhaal. Indien er fouten staan in het verslag, hoort de agent zijn verslag te corrigeren tot een tekst, waar je mee eens bent en dat je kan ondertekenen.

Indien je lichamelijk schade hebt, kan je best onmiddellijk de vaststellingen laten doen door een arts of spoeddienst van je ziekenhuis: zij kunnen foto's nemen en bewijzen verzamelen voor je dossier. Je kan ook onmiddellijk je verzekeringsagent verwittigen: sommige agenten kunnen je ter plaatse ondersteunen, zodat je rechten maximaal kunnen verdedigd worden.

De schadeafwikkeling gaat alleen over een oorzaak en een schade: laat andere aspecten erbuiten. Stel dat je trekker niet reglementair is verlicht (lampje gesprongen), maar er is geen oorzakelijk verband tussen de kapotte verlichting en de schade, dan moet je niet bang zijn om de politie erbij te roepen. De politie probeert eerst de naakte feiten in een proces-verbaal te schrijven. Achteraf kan je misschien een 'relatief kleine' boete of verwittiging oplopen voor die verlichting. Maar deze boete staat niet in verhouding met de mogelijke schadevergoeding die je van de veroorzaker kan eisen.

Laat je zeker niet intimideren door de tegenpartij: een ongeluk kan iedereen overkomen. Indien de veroorzaker zich verzekerd heeft (Dit is dikwijls wettelijk verplicht), is de financiële schade voor de tegenpartij geen scheldpartij waard.

Daarna is het zaak voor de verzekeringen om onderling de schade te regelen. Het is dan ook goed dat je rechtsbijstand inzage heeft in alle polissen om te zien welke schade verzekerd is (rechtstreekse schade, omschrijving van ingedekte gevolgschade). Zo heb je meer garantie dat je verdediging door de rechtsbijstandsverzekering voluit gaat.

Wie jaren lang premies betaalde om zijn risico's in te dekken, heeft recht om de schade te laten uitbetalen.

Opmerkingen of vragen? Stuur ons een mailtje.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43