Je bent hier : Dienstverlening  >  Persoonlijke ondersteuning  >  Bedrijfsoplossingen  >  Sectoren  >  Tuinbouw  >  Glastuinbouw
donderdag , juni , 24 2021

Energiecrisis van 2008 herhaald in 2013-2014?

Glastuinbouw

Begeleiden en omschakelen van tuinders in moeilijkheden als gevolg van de hoge energieprijzen op oudere glasgroentebedrijven.

Energie weegt zwaar op het budget van de glastuinbouwbedrijven. Zo is de energiefactuur voor de traditionele substraatteelten onder glas – tomaat, paprika, komkommer - gestegen van 7 euro/m² (2002) tot meer dan 16,5 euro/m²(juni 2008). Veel serristen zitten de laatste jaren aan hun spaarcentjes om hun aflossingen te kunnen betalen. De malaise is momenteel zeer groot. Vooral de kleinere bedrijven, voorzien van zware stook met een teeltoppervlakte van om en bij het hectare, weten amper de eindjes aan elkaar te knopen. Om tegemoet te komen aan de dringende vraag naar begeleiding biedt Boerenbond een reeks van voorlichtingsvergaderingen aan om samen na te denken over de toekomst van onze bedrijven.

  • Vergadering 1: Sta ik met mijn tuinbouwbedrijf klaar voor het volgend seizoen? Moeten we doorgaan, veranderen, groeien of stoppen? Wat is een kasplanning?   
  • Vergadering 2: Optimaliseren energiebesparing in de substraatteelt; teeltplanning, kostprijsbesparingen…
  • Omschakelen naar energiearme(re) teelten, bedoeld voor iedereen die een ander teelt overweegt.
  • Vergadering 3: Analyse prijsoffertes WKK & Alternatieve verwarmingstechnieken: pro en contra
  • Vergadering 4: Hoe kan je succesvol stoppen met verliezen? Een heroriënteringsplan. Wat zijn de gevolgen? Hoe aanpakken

Vijf jaar verder: terug problemen rond energiekosten

Wie reageerde door een WKK of een houtkachel te kopen, krijgt eind 2013 terug problemen.

  • De WarmeKrachtCertificaten zijn minder rendabel
  • De houtkachels krijgen te maken met hogere kosten, doordat het hout dat ze moeten gebruiken om de emissienormen te halen, veel duurder is geworden.

Wie nog steeds op een hoge jaarlast per m2 zit, moet zich ernstig bezinnen over een nieuwe haalbare toekomst.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top