woensdag , mei , 18 2022

Verslavingen

Bij personen die verslaafd zijn aan een bepaald middel, staat hun hele leven in het teken van deze verslaving. Ze zijn ernaar op zoek, verlangen ernaar, gebruiken het en voelen zich daar schuldig over. Ze hebben het gebruik niet meer in de hand, willen stoppen maar het lukt hen niet meer.

Een verslaving kan een lichamelijk en psychisch aspect hebben. Met een lichamelijk verslaving bedoelen we dat onze hersenen zich aanpassen naar het gebruik van het middel, waardoor je altijd meer nodig hebt om hetzelfde effect te krijgen. Een psychische verslaving betekent dat je enorm hunkert naar het effect dat het middel bij je veroorzaakt.

Niet alleen wie verslaafd geraakt, lijdt schade. Ook voor partner, kinderen en vrienden zijn er grote sociale gevolgen.

Afkicken gebeurt het beste onder begeleiding. Groepen waarin mensen elkaar steunen bij het afkicken (AA-groepen), blijken de beste resultaten op te leveren. In een aantal gevallen moeten er ook medicijnen worden ingezet om het stoppen minder zwaar te maken.

Maar welke behandeling er ook gevolgd wordt, de behandeling zal maar werken als men gemotiveerd is om te stoppen.

Vzw Boeren op een Kruispunt werkt samen met freelance psychologen die onderlegd zijn in de verslavingsproblematiek en die we eventueel kunnen inschakelen.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top