zaterdag , november , 17 2018

Publicaties, die je verder helpen.

Vormingsfolders van vzw Boeren op een Kruispunt

Hieronder staan alle folders, die beschrijven op welke domeinen ondersteuning kan gevraagd worden.

Indien u een folder zoekt voor een vriend, collega of familielid, kan u best de meest geschikte folder uitprinten om een warme doorverwijs te realiseren. Dank bij voorbaat.

Voorstellingsfolder van vzw Boeren op een Kruispunt

Boeren is meer dan zomaar een job. Het is een manier van leven. Met je bedrijf ben je dag in dag uit in de weer. Want gewassen en dieren zijn er ook nog na vijf uur. Als boer of tuinder ben je fier op je levenswerk. Maar de job is misschien ook al een hele tijd een bron van zorgen."

Goede erfbetreders, goede hulpverleners?

Klanten, waar je al jaren zaken mee doet, worden vrienden. Maar Lies komt al een tijdje geen babbel meer maken. Ze is duidelijk niet gelukkig. Wat kan ik doen?

Loslaten, als niet alles loopt zoals gehoopt

Verander, wat je niet aanvaarden kan. Maar aanvaard, wat je niet veranderen kan!

Te veel werk! Help

"Mijn grootmoeder had nooit gebrek aan tijd, maar deze tijd hoort tot het verleden"

Alleen je bedrijf uitbouwen, een uitdaging

"Na het overlijden van mijn vader, valt het me zwaar om alleen beslissingen te nemen. Vroeger kon ik alles met hem bespreken, maar ik heb geen enkele vertrouweling, die hem kan vervangen"

Een adviesgesprek voorbereiden

"Advies vragen kost me geld. Hoe kan ik ervoor zorgen dat die geïnvesteerde centjes optimaal renderen?"

Moe zijn en toch niet kunnen slapen

"Toen ik 25 was, sliep ik als een roos. Nu, 25 jaar later, heb ik moeite om in te slapen, door te slapen en uit te slapen"

Een succesvolle relatie: voorwaarde voor een succesvol bedrijfsleven

"Mijn verloofde is niet afkomstig uit de sector. Haar ouders zijn geen landbouwers en zijzelf werkt als verpleegster. Ze wil dit blijven doen, ook na ons huwelijk. Ik begrijp haar, maar voor mij is dat niet gemakkelijk. Ook mijn ouders zijn niet akkoord: een boerin hoort thuis op haar bedrijf, zeggen ze."

Nooit meer voltijds boeren

"Ik ben op tijd gestopt. De dieren zijn verkocht. Ik verdien nu goed met 40 uur werken. 's Avonds en in het weekend ben ik hobbyboer of werk ik bij een boer in de buurt. Het is jaren geleden dat ik nog zo heb kunnen genieten. En morgen? Morgen ga ik naar een wijkfeestje met vrouw en kinderen. Voila!"

Generatiewissel

"Als boerin heb ik jaren graag op het bedrijf gewerkt en werd het bedrijf een deel van mijn identiteit. Ik ben trots op mijn bedrijf en op mijn beroep. Wat is mijn rol, nadat ik verhuis en nadat het bedrijf overgelaten is aan de kinderen?"

Volharden in verliezen?

"Het personeel dat op ons bedrijf komt werken om de groenten te oogsten, verdient meer dan wij. Als ik terugkijk in mijn bedrijfscijfers, dan blijkt dat dit niet het eerste jaar is dat dit me voorvalt. Na een gesprek met de teeltvoorlichter, met mijn boekhouder en met mijn echtgenote, besloot ik mijn teeltplan aan te passen en kosten te besparen."

Wet Continuering Ondernemingen

Bij overmatige schuld kunnen ondernemers tijdelijk gerechtelijke bescherming krijgen om een reorganisatieplan op te maken en nieuwe afbetalingsregelingen te onderhandelen bij zijn schuldeisers.

Het helpend gesprek

Luisteren is vragen stellen: Heb ik het verstaan? Het is ook op jouw beurt laten horen hoe je wat hebt gehoord, hoe het op je overkomt, het is terugkoppelen, het is herformuleren. Dat doe je met een korte samenvatting van wat je hoort in je eigen woorden.

Sociale rechten activeren

Bij overmatige schuld kunnen ondernemers tijdelijk gerechtelijke bescherming krijgen om een reorganisatieplan op te maken en nieuwe afbetalingsregelingen te onderhandelen bij zijn schuldeisers.

De sociale kaart voor land- en tuinbouw

Sociale kaart voor de Vlaamse land- en tuinbouw.
Adressenlijst van organisaties en dienstverleners, die je verder kunnen helpen.

Telefoonkaartje voor hulp
Vertrouw in je toekomst. Er zijn nog steeds veel mensen, die bereid zijn om je te helpen.
Hou dit kaartje in je portefeuille: je kan het zelf nog nodig hebben of je kan er iemand mee helpen.

Je kan de gedrukte versie van deze folders ook bestellen op ons kantoor 09.330.67.43: we sturen ze je graag op.

Top