woensdag , juni , 19 2019

Waarom heeft God een boer /tuinder uitgevonden?

God schiep een boer

En op de achtste dag keek God neer op het paradijs dat hij had ontworpen en zei: 'Hier moet iemand zorg voor dragen'. Dus schiep God een boer.

God zei: 'Ik heb iemand nodig die wil opstaan voor dag en dauw, koeien wil melken, de hele dag in de velden werken, opnieuw koeien melken, het avondmaal nuttigen en dan naar de stad wil gaan en tot na middernacht een vergadering van de ouderraad bijwonen.' Dus schiep God een boer.

'Ik heb iemand nodig met armen die voldoende sterk zijn om een kalf vast te houden en toch teder genoeg om zijn eigen kleinkind te omhelzen. Iemand die varkens houdt, nukkige machines temt, hongerig thuiskomt, op het eten moet wachten omdat zijn vrouw net een koffiekransje houdt en de dames vertellen dat ze welkom zijn en zeker snel terug moeten keren – en dat ook menen.' Dus schiep God een boer.

God zei: 'Ik heb iemand nodig die bereid is de hele nacht bij een pasgeboren veulen te blijven. En het te zien sterven. Dan zijn ogen te drogen en te zeggen: 'Misschien volgend jaar.' Ik heb iemand nodig die van een tak de steel van een bijl kan maken, een paard kan schoeien met een stuk van een autoband, van wat rommel een gareel maken, zakken en schoenen kan herstellen. En die, tijdens de planttijd en het oogstseizoen zijn veertigurenweek op dinsdagmiddag zal beëindigen en dan, met rugpijn door het tractor rijden, aan een volgende tweeënzeventig uren wil beginnen.' Dus schiep God een boer.

God moest iemand hebben die met dubbele snelheid over de karrensporen wil rijden om net voor de regen valt het hooi binnen te halen en toch, midden in het veld te stoppen en snel hulp te gaan bieden nadat hij heeft gezien dat het huis van zijn buurman in brand staat. Dus schiep God een boer.

God zei: 'Ik heb iemand nodig die sterk genoeg is om bomen te snoeien en in de stal de afsluitboom op te heffen, en toch zacht genoeg om lammeren te temmen en biggen te spenen en op de kuikens te passen, die een uur lang zijn maaiwerk wil stoppen om het gebroken pootje van een veldleeuwerik te spalken. Het moest iemand zijn die diep en met rechte voren ploegt en die er de hoekjes niet afloopt. Iemand die zaait, wiedt, voedert, kweekt en rakelt en ploegt en plant en schapen scheert en melk karnt en kribben vult en op het einde van een week hard werken kilometers ver naar de kerk stapt.

'Iemand die een gezin bij elkaar houdt met de zachte, sterke band van het delen, die lacht en dan zucht, en dan, wanneer zijn zoon hem zegt dat hij zijn leven wil leven door 'te doen wat vader doet', met lachende ogen antwoordt. Dus schiep God een boer.

Vertaald uit het Engels,

in opdracht van vzw Boeren op een Kruispunt.
http://www.boerenopeenkruispunt.be

Omdat boeren en tuinders belangrijk blijven in onze maatschappij.

Top