Je bent hier : Projecten  >  Administratieproject  >  1.Bankafschriften
maandag , december , 05 2022

Hou je bankafschriften bij.

1. Bankafschriften

 • Nummer alle bankverrichtingen op je bankafschriften vanaf 1 januari tot 31 december en neem het verrichtingsnummer over op je facturen. Zo kan je vlot alles terugvinden.
 • Indien je online kan bankieren, dan kan je je afschriften in A4-formaat downloaden en uitprinten. Sommige banken geven je de mogelijkheid om alle verrichtingen in Excel-formaat te downloaden: door deze gegevens achteraf in Excel te sorteren op leverancier/afnemer, kan je snel een groot deel van de verrichtingen overnemen in je bedrijfseconomische boekhouding.
  "Tijd gewonnen, geld gewonnen."
 • Heel wat boekhoudkantoren beschikken over software waarmee ze alle bankverrichtingen van je bankrekeningen automatisch kunnen inlezen. Dit versnelt de verwerking van je bedrijfseconomische, fiscale en BTW administratie.
  • Stel zelf voor om je boekhouder een volmacht te geven.
  • De boekhouder heeft meestal afspraken met je bank hoe ze de verrichtingen automatisch kunnen inlezen.

Lees ook de tip: Opvragen van oude bankafschriften is dikwijls niet meer mogelijk !

Work in progress

Op veel bedrijven ontdekken we dat de administratieve last zwaar om dragen is. Daarom zoeken we constant naar hulpmiddelen om deze problemen te helpen oplossen.

Het inventariseren van de administratie in land- en tuinbouw is moeilijk en complex. Dit is een werk van lange adem: we weten niet eens of we er ooit in slagen om dit project af te maken. 

Gebruik onder voorbehoud

In principe raden we iedereen aan om te rade te gaan bij professionele dienstverleners. De enige reden waarom we er zelf proberen zich op te krijgen, is dat er een aantal boeren en tuinders zijn, die geen toegang meer hebben tot deze dienstverlening.

Omdat de kans op fout niet gering is, vragen we om de geboden informatie met de nodige zorg te bekijken. Er kan geen aansprakelijkheid geclaimd worden door het gebruik van deze informatie. Het advies van een erfbetreder of vriend of collega of familielid is wellicht nog beter.

Ben je bereid om ook je collega's te helpen?

Voor ieder item zoeken we een handleiding, een blanco formulier, een voorbeeld van een ingevuld formulier, een online formulier en adressen waar je er opleiding over kan volgen. 

Je kan ons helpen door hieraan mee te werken:

 • Stuur ons de handleidingen door of links naar handleidingen op het internet.

 • Stuur ons een leeg (blanco formulier door)

 • Fax of mail een ingevuld exemplaar: we garanderen dat we de identificatie gegevens en persoonlijke gegevens onleesbaar gaan maken.

 • Ken je een link van een online formulier?

 • Waar kunnen we collega's naartoe sturen voor een opleiding?

 • Ben je zelf bereid om collega's te helpen bij hun administratie? Meld je dan aan als vrijwilliger.
  Het is niet de bedoeling dat je als vrijwilliger papieren invult. Nadat alles geordend is, kan de adviesvrager terecht bij professionele dienstverleners.

Contactgegevens: vzw Boeren op een Kruispunt, Brouwerijstraat 1, 9880 Aalter, e-mail: info@boerenopeenkruispunt.be, tel 0800 99 138

Samen doen wat we alleen niet kunnen.