Je bent hier : Projecten  >  Administratieproject  >  Voorwoord
maandag , december , 05 2022

Vakmanschap als land- of tuinbouwer verdwijnt in het niets, als je administratie niet in orde is.

Voorwoord

Administratie in land- en tuinbouw is bijzonder complex

In de loop van de jaren hebben we ontdekt dat het op orde houden van administratie voor veel boeren en tuinders een bijna onhaalbare kaart is geworden. Zolang bedrijven hun administratie kunnen uitbesteden aan specialisten, is dit geen groot probleem.

Veel boeren en tuinders, die advies vragen aan vzw Boeren op een Kruispunt, hebben noch de middelen noch het netwerk om de administratie te laten invullen door deze specialisten.

Waarom is het belangrijk om administratie zo goed mogelijk bij te houden?

Hoe beter men de administratie zelf bijhoudt, hoe minder tijd de boekhouder nodig heeft om je administratie in orde te brengen. Als je weet dat het uurloon van een boekhouder vlug een stuk hoger is dan 60 Euro per uur, dan snap je wel dat dit ook kostenbesparend is.

Bovendien is het handig dat je bij controles snel de juiste papieren kan voorleggen. Hiermee kan je heel wat boetes voorkomen.We zijn daarom ook blij dat we bij de samenstelling van dit document op de medewerking konden rekenen van verschillende controleurs (VLM, FAVV).

Een bedrijf in evolutie moet regelmatig een bedrijfsanalyse maken: het is dan goed om snel een overzicht te krijgen van je inkomsten, uitgaven en mogelijkheden.

Goede ordening van documenten als eerste hulpmiddel

Om hen toch een beetje op weg het helpen hebben we een indelingstabel gemaakt van de administratie. De voorgestelde onderwerpen zijn echter nog maar een fractie van alle soorten administratie. Veel gebruikers zullen dus nog extra mappen moeten aanleggen. (Hoevetoerisme, Hoeveproducten, Zorgboerderijen, ...)

Een verzameling van handleidingen en formulieren

Om tegemoet te komen aan deze problemen, ontwikkelden de overheid en veel adviesorganisaties hulpmiddelen voor boeren en tuinders, die via internet beschikbaar zijn. We proberen in dit document zoveel mogelijk de links naar deze oplossingen te verzamelen.

Uw hulp is nodig

Deze hulpmiddelen kunnen misschien veel boeren en tuinders helpen. We maken ons echter zorgen over de vele boeren en tuinders, die hier niets aan hebben:
Volgens de meitelling 2008 hebben 53% van de boeren en tuinders GEEN computer.

We moeten dus beroep doen op zoveel mogelijk boeren en tuinders (en erfbetreders), die boeren en tuinders zonder computer willen informeren.

Tip: Organiseer een cursus 'Administratie' met het lokaal bestuur van uw landbouworganisatie. Het vormingscentrum van uw landbouworganisatie kan je ervaren lesgevers aanwijzen.

Duidelijke afspraken

Vzw Boeren op een Kruispunt is een hulporganisatie voor boeren en tuinders in moeilijkheden.
Onze medewerkers zijn niet gemachtigd om de administratie van boeren en tuinders in te vullen.
Daarom hebben we bij de meeste documenten aangeduid bij wie je jou kan wenden voor verdere toelichting.
Indien je twijfelt, neem je best contact op met uw bestaande vertrouwenspersonen: jouw voorlichter, jouw boekhouder, jouw consulent.

Vzw Boeren op een Kruispunt probeert alle links uptodate te houden. De links zijn gericht naar externe websites, waar je kan controleren of de geboden informatie nog geldig is.
Hebt je tips en verbeteringen?
Stuur ze dan door naar info@boerenopeenkruispunt.be

Mei 2010
vzw Boeren op een Kruispunt.