Je bent hier : Projecten  >  Geestelijke gezondheid
maandag , december , 05 2022

Denk niet te gauw: mij zal het niet overkomen.

Alles in balans? Fit in je hoofd

Vzw Boeren op een Kruispunt op over verschillende domeinen. We nemen de vraag van iedere adviesvrager ter harte, maar denken bij alle mogelijke oplossingen of ze haalbaar zijn op technisch, financieel en bedrijfseconomisch vlak. Wat velen niet weten, dat we tegelijk aftoetsen welke oplossingen puur menselijk, sociaal, intellectueel en lichamelijk haalbaar zijn voor de betrokken mensen.

Wanneer er gesproken wordt over de mogelijke adviesvragers van vzw Boeren op een Kruispunt, denken blijkbaar veel mensen vooral aan bedrijven met financiële problemen.
Dit is begrijpelijk: de malaise in verschillende sectoren brengt verschillende bedrijven in onevenwicht. Snel oplopende schulden bij bank en leveranciers zijn op sommige bedrijven een bedreiging voor de toekomst. Dit verhaal kwam al veelvuldig in de media en op de politieke agenda.

Kan je verder de oplossing van groei of specialisatie, als je lichamelijk of geestelijk al op je limieten zit? We ontdekten zelfs meer. Toen we ons afvroegen waarom sommige bedrijven onvoldoende buffer hadden voor een conjuncturele dip (en anderen wel), ontdekten we dat de balans in het leven van de bedrijfsleider en zijn gezin, minstens even belangrijk is dan de financiële balans van zijn bedrijf. Een bedrijfsanalyse is interessant als startpunt van begeleiding, maar zijn betere technische resultaten, harder werken en nog meer bedrijfsdoelen nalopen wel de kern van de oplossing?

Is de contactarmoede net geen oorzaak geweest van de bedrijfsproblemen?

Vroeger kon een boer wekelijks zijn ervaringen uitwisselen met collega's op café, na het obligate kerkbezoek. Boeren kenden mekaar op verschillende fronten en wisten dat het bij een ander ook niet allemaal 'koek en ei' was.

Hebben de mensen in het bedrijf nog tijd voor rust en ontspanning?

Hiermee bedoelen we niet de uren slaap: want wie hard genoeg werkt, valt meestal wel als een blok in slaap. We willen even weten of de boer / boerin nog een hobby heeft, waardoor de geest even de bedrijfsproblemen kan loslaten. Iemand, die wekelijk een uurtje intensief gaat minivoetballen, kan tijdens de match niet denken aan de biggen, de zeugen en de moeilijke mestadministratie.
Een verplicht uurtje om de trekdraad van je boog te lossen, geeft je kracht na de match terug de draad op te nemen en te trekken.

Heeft die man/ vrouw geen minderwaardigheidscomplex, zodat hij/zij niet meer durft te ondernemen?

Wie alleen maar succesverhalen van ander bedrijven leest of hoort, realiseert zich niet meer dat het daar soms kan spannen. Mocht je niet alleen de lusten, maar ook de lasten van het reportagebedrijf zien, dan zou je misschien een beter gevoel hebben met je eigen situatie. Verwachten mensen niet te veel van hun bedrijf, hun gezin, en zichzelf?

Wie te lang in onevenwicht leeft met zichzelf, brengt heel dikwijls ook zijn bedrijf in gevaar.
Wanneer we praten over hoofdpijn en migraine, hartproblemen, een pijnlijke rug of hernia, versleten knieën, snapt iedereen dat je door lichamelijke problemen niet goed maar kan functioneren op je bedrijf.
Hetzelfde geldt ook voor angst, slapeloosheid, ruzie, te langdurige stress… Wanneer je geestelijk te lang in onbalans leeft, kan de druk onherstelbare schade veroorzaken, die ook leidt tot bedrijfsproblemen.

Hoeveel problemen zijn er initieel ontstaan door ondermaats onderhoud van lichaam en geest van onze boeren en tuinders?

De vraag op zich is dagelijks bron van inspiratie bij onze begeleidingen. Een statistisch antwoord kunnen we niet geven. We weten wel dat 'wie het boertje zelf goed verzorgt, zijn varkentjes ook ziet groeien'.

Land en tuinbouw is topsport. Bij problemen vraagt iedereen iets te doen aan de omkadering: de marktprijzen, de snel veranderende reglementering en de moeilijke administratie.

Wie echter alleen maar aandacht heeft voor bedrijfsproblemen, en zichzelf niet goed verzorgt, kan ook persoonlijke problemen krijgen.

Boeren op een Kruispunt heeft een eigen actieplan om snel en efficiënt in te grijpen in crisissituaties. Blijf niet bij de pakken zitten en bel gratis naar 0800.99.138.
 

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43