Je bent hier : Projecten  >  Reset Nieuw Programma  >  Omschakelen
woensdag , februari , 24 2021

Soms duwt het lot je in een betere toekomst 'Van een kleine vonk komt vaak een groot vuur' Lucretius.

Omschakelen van landbouw naar een andere sector is best wel ingrijpend maar helemaal niet moeilijk

Een leven van elke dag vroeg op, tot laat in de avond om niet te zeggen in de nacht. Ook in het weekend en heel af en toe een nacht doortrekken was zelf geen uitzondering. Maar ja: je bent gedreven en ambitieus, je hebt een plan in je hoofd en je zal je een keertje bewijzen. Een diergezondheidsprobleem die jaren aansleept, vruchtbaarheid onder nul, verschillende keren leveringsverbod voor melk, klauwproblemen, kalversterfte, veestapel zonder weerstand, behandelplannen die niet werken, dierenartskosten die niet te overzien zijn, kortom een bende van ellende. Uiteindelijk wordt het opgelost door een externe dierenarts die ik zelf contacteerde.

Ondertussen wordt een plan gemaakt om een nieuwe melkveestal te bouwen. Een deel tweedehands bouwmaterialen worden aangekocht, een melkstal uit rouwkoop, bedrijfsplan wordt gemaakt en opnieuw gemaakt, maar jaren onderhandelen met banken levert telkens een njet op.

Als vrijgezel boer is het natuurlijk gemakkelijk als de ouders het erf niet verlaten, de was en de plas is gedaan en ze helpen vaak nog mee op het bedrijf.

Maar ze denken ook mee, dat denken ze toch. De plannen geraken niet van de grond, want je je krijgt zo vaak te horen “ ja maar wij hebben hier ook iets te zeggen”, “ je gaat dat zo niet doen”. Gesprekken met adviseurs en voorlichters worden gestoord.

Privé leven is er niet, kameraden gaan logischerwijs hun eigen weg in het leven, enkel goeie vrienden blijven over waar er enkel telefonisch contact mee is. Maar elk telefoongesprek word ter verantwoording gevraagd door de ouders.

Dit lijdt tot een onhoudbare spanning

Uiteindelijk na weken overleg met Boeren op een Kruispunt maakte ik een plan om met koeien te melken te stoppen. In twee weken tijd werd in grote lijnen bepaalt welke richting het bedrijf zou gaan.

De melkveestapel zou eerst door klauwverzorger onderhanden genomen worden. Daarna allemaal bloed trekken, behalve de koeien die direct voor slacht geschikt zijn of te laag zijn in productie. Deze koeien verlaten vrijwel direct het bedrijf. Een deel is verkocht naar collega’s,  andere zullen droog gezet worden en afgemest worden. Het jongvee wordt verder aangehouden om na afkalven te verkopen.

Helaas viel enkel weken later het hele plan in duigen, een zware nachtelijke brand in de stal dwong me om de koeien en het jongvee in enkel dagen tijd fors af te bouwen.

De volgende stap nemen was helemaal niet moeilijk

Ik kreeg ongevraagd meer dan 15 werkaanbiedingen,  die aan de landbouw gelinkt waren.

Het liep anders: iemand uit het dorp had een herstelling te doen aan een laadbak van een verreiker, van hem mocht ik dit oplossen. Van het één kwam het ander en tijdens een bezoek aan agribex werden er contacten gelegd voor een dealerschap van landbouwmachines.

Sociaal kwam er een ongekende vrijheid, een zaterdagnamiddag of zondag niet thuis moeten zijn kwam de eerste keren wat vreemd over maar het went snel. Je kan dingen doen die vroeger gewoon ondenkbaar waren dat je het ooit zou doen. Daarnaast de ervaring om s’morgens niet meer om half zes te moeten opstaan en eerst een uur nodig hebben om alle spierpijn en stramheid te overwinnen.

De dagen dat je geen pijnstillers moet nemen tegen allerlei pijnen te verdoezelen zijn onbeschrijfelijk.

Van die periode heb ik gebruik gemaakt om te investeren in mezelf als vrijgezel. Via awesome single’s en het heeft geloond. Ik heb iemand leren kennen die me begrijpt en me de ruimte en tijd geeft om een nieuw leven op te bouwen.

Relatie met de oudere generatie is iets verbeterd, maar nog verre van optimaal, welke fysiek zich van tijd tot tijd nog laat gelden.

Tips:

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138

Top