Je bent hier : Projecten  >  Reset Nieuw Programma  >  dontbeafraid
woensdag , februari , 24 2021

There is only one thing that makes a dream impossible to achieve: the fear of failure. (paelo coelho)

‘’Don’ t be afraid to start over.
It’s a chance to build something better this time’’

Bijna 10 jaar geleden stelde ik dat het voor bloemisten in Vlaanderen steeds moeilijker was en ging worden. De doorslag, die me dit deed inzien, was dat het exportgebied rond Lochristi niet ‘bij machte’ was om bepaalde producten aan de man te krijgen. Ik kon niet anders dan richting Holland te trekken, 230 km verder nl. de Flora Holland veilingen. De Franse bloemist had liever een beetje gas te geven (als hij afrit Lochristi op de E17 passeerde) om daar in een wereld te komen met een ongezien aanbod, minimum het 5-voudige van wat er in Vlaanderen geteeld werd.

Toen ik de Flora Holland veilingverkoop opgestart had, kwam al heel vlug de ontnuchtering. De kosten waren immens en wat je overhield waren peanuts. Je was een sponsor van Vermeer transport en de medewerkers van de veiling, die toen een heel goed betaald loon kregen.

Bijna 10 jaar later: Ander kweekgebied

7.000 km ver weg van Holland en toch word je alweer geconfronteerd met Holland.

Hetgeen we vandaag nog verkopen in Holland, voor de Europese markt nota bene, is niet goed. De prijs wordt nog steeds bepaald door de klok en we verkopen direct aan Oz import, Aalsmeer. Oz maakt deel uit van de Dutch flower group, m.a.w. één van de grootste spelers op de markt.

Echter leveren we onze bloemen onder ‘consigné’ d.w.z. dat de bloemen rechtstreeks worden verkocht, maar de prijs wordt bepaald door de klok. Is de klokprijs goed dan is ook uw prijs en de netto prijs ligt hoger omdat je véél minder kosten hebt dan bij het veilen. We zitten in een Europese aanbodsmarkt waar een dalende vraag heerst ondanks alle open grenzen.

We telen 5 snijbloem variëteiten en 2 daarvan zijn (goed) gewild in Holland, m.a.w. hier scoren we heel goed met heel mooie netto ‘rendabele prijzen’. Met de andere 3 variëteiten komen we amper aan onze lucht-/transportkosten, m.a.w. beter niks op te sturen naar Holland. Beter niet meer optreden als sponsor, deze keer Ethiopian Airlines, luchthaven Bierset en Kuhne&Naghel die de vracht verzorgd tussen Liege en Aalsmeer

Gelukkig is Ethiopia een 7000 km van Holland en zitten we geografisch heel dicht bij het Midden Oosten en Azie. Dit geeft dan terug mooie perspectieven om de in Europa niet gewilde producten via directe verkopen te vermarkten. Onze 3 niet gewilde variëteiten voor de Hollandse markt, verkopen we hier met mooie rendabele prijzen . Mede dankzij Ethiopian airlines die nu al méér dan 100 directe bestemmingen vliegen en bij elke lijnvlucht worden er tot 3000 kg aan bloemen verstuurd.

Die importeurs werken allemaal met wekelijkse standing orders waardoor je ook jaarrond kunt telen zonder problemen.Hierdoor voorzien we Dubai, Oman, Saudi, Kuwait, Bahrain van dagverse bloemen. Meegenomen is dat onze Hollandse interessante producten niet in trek zijn in het Midden Oosten. Hier vragen ze méér klassieke, ouderwetse bloemen zoals Solidago en Gyps. Elke rechtstreekse vlucht biedt ons mogelijkheden en versturen we ook naar Toronto, Los Angeles, Tokyo,Seoul, London, Rome. Binnenkort zal hier ongetwijfeld ook China aan toegevoegd worden.

Maar Hollanders zijn Hollanders....
Men zegt wel eens: Er is geen plaats op de wereld waar je geen Hollanders kan tegenkomen, maar eigenlijk zit daar véél waarheid in. Hetgeen ik hier boven beschreef, weten ze bij FloraHolland ook maar al te best en willen zij ook hun graantje meepikken in de rechtstreekse verkoop van een Afrikaanse farm naar een eindklant.

Onlangs kreeg ik bezoek van hen en Flora Holland had een meeting georganiseerd via de ambassade. We mochten 2 dozen stalen opsturen naar Japan, alles bekostigd door hen en ook nog een datalogger erbij om de transporttijd en temperatuur te registreren. Ze hadden toen de grootste importeurs uitgenodigd en stelden hun productiegebeid in Ethiopia voor. Wij konden direct leveren en voor een heel kleine commissie zorgden zij voor de betalingszekerheid. Stel je voor: Bloemen rechtstreeks verkopen vanuit Ethiopia naar Tokyo maar waar Flora Holland toch weer zijn hand tussen zitten heeft. Globalisering op en top.

Ondertussen zijn er zelf Japanners afgezakt naar Ethiopia en hebben we nu 2 klanten waar we regelmatig aan leveren. Japan is minder gunstig voor ons omdat het éénzelfde klimaat heeft als Vlaanderen en tijdens de lente en zomer veel lokaal aanbod is. Echter Japan, zoooo ver van Vlaanderen en toch dezelfde rode draad in het verhaal: nl dat elk jaar 3% bloemisten stoppen (geen opvolging) en de prijzen voor arbeid steeds duurder worden vandaar de import aan terrein inwint.

Eerst Holland, gevolgd door Israel, vroeger de bakermat van snijbloemen, nu Japan in het lijstje, steeds meer landen hebben amper nog lokale bloemisten. Hollanders herlocaliseren, Israeli amper, gelukkig tot zover bekend geen enkele Japanner in Afrika... Hoop doet leven!!!

Graag wil ik nog eens terugkomen op het bloemisten in Vlaanderen

  • Mijn vader kweekte oa Aucuba en Euonymus. Hij kreeg in 1980 daarvoor toen 40 en 42 Belgische franken. Hij had geen vervoer en alles werd thuis opgehaald.
  • Toen ik in 2009 stopte kreeg ik 1€ voor hetzelfde product en volgens ik nu vernam is deze prijs nog steeds de marktprijs en dit in 2018.
  • ...

Toen ik naar hier kwam, maakten ze me bang dat ik het zou moeten afleggen tegen de Hollanders. Ja, als Vlaming moet je het inderdaad afleggen tegen het onvoorstelbaar goed georganiseerde, gestructureerde, gefinancierde agrarische netwerk, …
Maar denk vooral niet dat we het moeten afleggen wat betreft onze vakkennis. Mijn overtuiging is dat elke Vlaming zich kan meten met de Hollandse kennis. Positief is wel te vermelden dat ik goed terecht kan bij de agrarische councellor hier op de Nederlandse ambasade....open minded!!!

Eigenlijk heb ik echt medelijden als ik soms verhalen hoor (lees) van bekwame agrarische vakmensen die het moeilijk hebben in Vlaanderen. Velen zitten vast zoals een vlieg in een spinnenweb, gevangen door één van de zovele factoren zoals contractteelt, prijs afspraken, familie bemoeienissen, familie druk,....

Hollanders vliegen uit, overal ter wereld. Vlamingen zijn huismussen. Ook al heb je de mogelijkheden niet om een nieuwe zaak op te starten.
Kijk eens hoeveel er voor een ‘witte’ farmmanager, productie manager, project verantwoordelijke betaald wordt hier in Ethiopia.

Ter info

  • Witte farmmanager (Europees): min 6000 USD/maand + huis+ dagelijks leven wat bekostigd wordt en meestal min 2 vliegtickets België/jaar
  • Indiër als farmmanager: rond de 4000 USD/maand plus de rest
  • Keniaan als farmmanager: rond de 2.500 USD plus de rest.

Vele collega’s zijn Hollanders ,
Meestal komen ze hier in de agrarische sector terecht en ik heb er nog geen zien terugkeren. Hoe kan het ook anders als je 24 birr (0.738€) per liter melk krijgt. De marktprijs voor een ei is hier 4.5 birr (O.138€) wetende dat 1 liter benzine hier 18.36 birr (0.56€) is. Stomme vergelijking maar 1 liter melk kost hier meer dan 1 liter benzine en dat in een arm land als Ethiopia.

Gisteren sprak ik nog met Gerard, werkt in loondienst hier voor een boerderij met 200 Holsteiners en heeft met zijn salaris zelf een melkproductie opgestart met voorlopig 50 Holsteiners. De markt is gigantisch. In geheel Addis is er geen goede kaas of yoghurt te vinden. Stad telt 4, misschien 5 miljoen inwoners, misschien zelfs nog meer ... Wie zal het tellen???

Ook hier geldt hun motto.....blijf ver, heel ver weg van Holland!!!!

Is het dan elke dag kermis daar in Ethiopië?

Absoluut niet, integendeel zelf...Als je een geboren Vlaming bent dan mis je vooral het lekkere eten en zovele andere dingen. Teveel om op te noemen en doet het steeds deugd om nog eens de Vlaamse kost te kunnen binnnespelen.

Ondanks het feit dat je bijna alles hier hebt aan lekkere zomerse groenten, mis ik vooral witloof. Nu kweek ik het zelf en smaakt het over héérlijk.... Voor mosselen heb ik echter nog steeds geen oplossing ;-)

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138

.

Top