Je bent hier : Projecten  >  Vrijwilligerswerking  >  Hier ben ik
woensdag , mei , 18 2022

Ik ben er voor je / Ik trek het me aan

'Hier ben ik'

Soms is het leven zorgeloos, soms is het hard. Soms dobberen we kommerloos rond op de golven van de tijd en de seizoenen, maar ook dan weten we dat dit niet blijft duren. Anders zouden we geen mensen zijn. Eindigheid is ons deel en tegelijk ook ons geluk. De verhalen van onheil en drama kennen we helaas genoeg, ook in ons eigen leven. We worden er ongewild mee geconfronteerd, ..

Hoe moeilijk is het niet om gesprekken te voeren of zelfs aan te gaan waarvoor geen uitweg bestaat? Hoe los je immers de pijn op van een echtpaar landbouwers van wie de kroost een rendabel bedrijf niet wenst over te nemen, omdat het hen echt niet kan bekoren? Welke oplossing is er voor de frustratie van een landbouwer die zich te pletter werkt en nog steeds verlies maakt? Welke economische constructie is een oplossing voor een medemens wiens levensvervulling op de helling staat?

Hoe goed bedoeld ook, geen enkele eenvoudige oplossing kan de diep menselijke nood en pijn verzachten. Wie voelt er zich niet machteloos in zulke situaties? Het is een misverstand te denken dat er kennis bestaat om hiervoor oplossingen te vinden. En toch kan je aanwezigheid het wezenlijke verschil maken. Niet zozeer door je oplossend denkvermogen, maar wel door je 'zijn'.

Het begint bij dat buikgevoel dat we allemaal delen: Respect. Respect en eerbied voor elkaar, voor onze dieren en voor de dingen. Maar ook onze omgeving; kortom respect voor heel het leven. Concreet betekent dit dat we worden uitgenodigd om omstandigheden te helpen creëren, waarin dit respect vorm kan krijgen en kan groeien. Dit is immers het best mogelijke antwoord in tijden van ontreddering: blijven zorgen voor iedere medemens, door zijn of haar anders zijn recht te doen en te bevorderen. Ook al voelen we ons vaak hopeloos en machteloos, we hebben onze reikende en dragende handen en kunnen zeggen "Hier ben ik" in een waarachtige houding van respect, eerbied en zorgende nabijheid.

...

Aandacht is eerbiedig.
Ze dringt zich niet op.
Ze kan wachten. Ze laat vertrouwen groeien.
Aandacht is ontvankelijk.
Ze stelt zich open.
Ze leeft zich in. Ze kan ontvangen.
Aandacht is tijd.
Ze neemt de tijd.
Ze jaagt niet op.
Ze overhaast zich niet.
Aandacht is attent.
Ze ziet het kleine.
Ze vergeet niet.
Ze doet wat ze zegt.
Aandacht is trouw.
Ze blijft komen.
Ze houdt de lange duur vol.
Ze komt ook in moeilijke tijden.
Aandacht is aanwezigheid.
Ze kent de waarde van er zijn.
Ze weet stil te zijn.
Ze is eenvoudig.
Aandacht heelt onze wonden.
Aandacht verscherpt onze innerlijke kracht.
Aandacht schept gemeenschap.
Gelukkig de mens die aandacht schenkt
en die aandacht ontvangt.

Naar: 'Hier ben ik' van Jeroen Thomas,
ex-Stafmedewerker voor ethische en religieuze vorming.
Boerenbond

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top