Je bent hier : Tips
maandag , juli , 04 2022

Nieuwe oplossingen en tips

29

Vrijstelling van sociale bijdragen voor sectoren in crisis

geplaatst op
Vrijstelling van sociale bijdragen voor sectoren in crisis

Even ter herinnering voor mensen die het volledig jaar 2019 sociale vrijstelling aangevraagd hebben in het kader van de crisis in de verschillende sectoren.

Ingesloten document aanvraag sociale vrijstelling (  enkel gegevens in de rode kaders dienen ingevuld te worden ) zeker doorsturen naar je sociaal verzekeringsfonds na ontvangst van je afrekening van het 4de kwartaal.

Indien je hierbij hulp nodig hebt vraag raad aan je boekhouder of aan Vzw Boeren op een Kruispunt.

De varkenshouderij is een sector die reeds lange tijd erkend is als sector in crisis. Recent is nu ook de vleesveesector en hardfruit erkend als sector in crisis.

Door de erkenning als ‘sector in crisis’ komen de betrokken bedrijven in aanmerking voor de vrijstelling van de betaling van de sociale bijdragen als zelfstandige voor vier of vijf kwartalen.

Via dit formulier kan je een standaardformulier terug vinden om deze vrijstelling aan te vragen.

Indien je beslist om sociale bijdragen in de toekomst niet meer te betalen, verwittig hiervoor je sociaal verzekeringsfonds per mail of telefonisch. Deze verwittiging is belangrijk om zo onnodige inningsprocedures te vermijden.  Het sociaal verzekeringsfonds zal blijven afrekeningen sturen, maar deze kan je opzij leggen. Nadat je de laatste afrekening hebt ontvangen waarvoor je een vrijstelling wenst, doe je de aanvraag.

Voorbeeld: Als je vrijstelling wenst voor de 4 kwartalen van 2019, doe je geen enkele betaling en wacht je tot je de afrekening van het 4de kwartaal ontvangen hebt. Daarna vraag je de vrijstelling aan voor alle onbetaalde afrekeningen van 2019. Je sociaal verzekeringsfonds zal alle ontvangen afrekeningen annuleren.

De periode waarin je geen sociale bijdragen betaalt, komen ook niet in aanmerking voor pensioenopbouw. Binnen de termijn van vijf jaar kan je de vrijgestelde bedragen nog betalen, om dit recht te zetten. Rechten in de ziekteverzekering blijven wel behouden.

Hulp nodig bij het invullen?
Contacteer je boekhouder of één van de adviseurs van vzw Boeren op een Kruispunt.
We helpen je concreet, zonder beschuldiging.

Doen!
We weten dat de sociale bijdragen op de hoop onbetaalde facturen niet zo groot zijn, maar het geeft u wel ademruimte om met andere schuldeisers een afbetalingsplan te maken. Maak een overzicht van alle onbetaalde facturen om aan uw boekhouder uit te leggen dat deze vrijstelling voor u en uw gezin wel degelijk een hulp is.

Posted in: Algemeen, Rundvee, Varkenshouderij | Tags: vrijstelling , varkenshouderij , crisis , sociale bijdragen , rundveehouderij , fruitteelt | Comments (0) | View Count: (2735)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top