Je bent hier : Tips
maandag , oktober , 21 2019

Nieuwe oplossingen en tips

24

In scheiding: ‘niet verwacht dat er zoveel nieuwe problemen in de plaats zouden komen.’

geplaatst op
In scheiding: ‘niet verwacht dat er zoveel nieuwe problemen in de plaats zouden komen.’

Veel echtscheidingen in land- en tuinbouw

Menig boer of boerin belt ons met de ‘mededeling’ dat de relatie stuk is en beiden zijn ‘overeengekomen om te gaan scheiden’.

Indien beiden zoiets zijn overeengekomen, is er een gemeenschappelijk belang: ze willen beiden door een scheidingsprocedure. Daar valt mee te werken. We hebben als hulpverlener hier geen oordeel over te geven, maar zoeken mee naar de meest haalbare manier op dit te realiseren. 

In de gesprekken voelen we wel dat er een verschillend tempo is tussen de echtgenoten. Er zijn veel redenen waarom de ene wil dat het vooruit gaat en waarom de andere wil vertragen.

Stap 1: EOT = echtscheiding met onderlinge toestemming

De aanvraag ondertekent door beide partijen zorgt voor een vlotte ontbinding van het huwelijk.
In deze aanvraag worden de voorlopige maatregelen beschreven. We ontdekten dat gespecialiseerde landbouwadvocaten* veel bijkomende alinea’s nodig hebben om deze voorlopig maatregelen te beschrijven om toekomstige problemen te voorkomen.

Stap 2: Boedelscheiding = vermogen uiteen halen

Het lastigste is wanneer beide partijen elk een  schatter** aanstellen. Omdat deze schatters hun opdrachtgever willen bedienen, kunnen de schattingen dan ook ver uiteen lopen. We hebben een schattingsverslag gezien waar de schatter een ereloon van 10.000 euro vroeg.

Bij een huwelijk onder wettelijk stelsel, kan de partner, die het bedrijf verlaat,  zijn/haar eigen inbreng in het huwelijks vermogen uit halen. Later wordt dan het samen verdiend vermogen gedeeld en uitgekeerd.

Wanneer deze inbreng gebeurde in het kapitaal van een vennootschap is soms een kapitaalvermindering van de vennootschap noodzakelijk. Dit is niet evident wanneer de financier (meestal bank) niet wenst dat het eigen vermogen van de vennootschap verder onderuit wordt gehaald.

Bovendien vraagt de persoon die het bedrijf verlaat, liefst een ontlasting van borg aan bij de kredietverleners, waar hij / zij mee tekende voor de waarborgen. Bij kwetsbare bedrijven, waar van de ouders van deze partner nog een erfenis te verwachten valt, is dit soms een probleem.

Is dit nu wat je wil?

In de loop van de procedure gaan partners wel eens nadenken.
‘We hadden problemen onderling, we ontweken al jaren de discussie om tot een gemeenschappelijk standpunt te komen om onszelf en de partner te sparen (geen moed of energie), maar we hadden wel niet voorzien dat er zoveel nieuwe problemen in de plaats zouden komen.
Maar we zitten voorbij het punt van mogelijk herstel: we zijn door deze procedure te ver uiteen gegroeid. Er is teveel gekwetst: we moeten nu wel door met de beslissing om te scheiden’

Een relatie in stand houden vraagt op sommige momenten aandacht, moed en mentale kracht om te herstellen wat dreigt fout te lopen.  
Een bemiddelaar*** kan helpen op voorwaarde dat beide partijen een probleem hebben en er aan willen werken, de bemiddelaar door beide partijen wordt aanvaard, en beide partijen bereid zijn een stap naar het midden te zetten om een oplossing te vinden. (Een bemiddelaar die eenzijdig partijdig wordt tijdens de bemiddeling, ontslaat zichzelf voor verdere bemiddeling. Op dat moment moeten partners zoeken naar een nieuwe gemeenschappelijke bemiddelaar.)

(* vzw Boeren op een Kruispunt heeft een shortlist van landbouwadvocaten die hier ervaring mee hebben)
(** vzw Boeren op een Kruispunt heeft een shortlist van schatters die hier ervaring mee hebben)
(*** vraag in uw omgeving of landbouworganisatie naar bemiddelaars die dit aankunnen)

Posted in: Algemeen | Tags: EOT , boedelscheiding , echtscheidingsadvocaten , schatters , echtscheiding | Comments (0) | View Count: (526)
Comment function is not open
Welkom en tof dat je onze tips leest en verder wil volgen.
Je kans ons helpen door onze tips en ideetjes een Like op Facebook, een Tweet of een Share op LinkedIn te geven.
Facebook LinkedIn Twitter

Krijg je geen Nieuwsbrief meer doorgestuurd? Schrijf je opnieuw in via het inschrijvingsformulier.
Naar aanleiding van de GDPR hebben we mogelijk opnieuw je toestemming nodig.

aanmelden homepage

Ik wens hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Aanmeldformulier

Of bel gratis 0800 99 138

Top