Je bent hier : Tips
zondag , juni , 26 2022

Nieuwe oplossingen en tips

01

Geef internetcriminelen geen kans: tips tegen phishing

geplaatst op
Geef internetcriminelen geen kans: tips tegen phishing

Internetcriminelen proberen je voortdurend om de tuin te leiden door zich voor te doen als bank, overheid, energiebedrijf, kennis, ... om dan je geld of identiteit te stelen. Enkele tips om deze te herkennen en wat je hier tegen kan doen.

Ook de coronacrisis wordt regelmatig misbruikt met valse e-mails over steunmaatregelen waar je recht op zou hebben.

Enkele voorbeelden zijn deze valse factuur van De Watergroep rond en een valse e-mail van FOD Financiën om een belastingsschuld af te lossen of nu recent over een belastingsteruggave waar je je bankgegevens moet ingeven.

Als je zo’n e-mail ontvangt, meld dit dan aan het bedrijf in kwestie en aan de overheid door de e-mail door te sturen naar verdacht@safeonweb.be.

Ben je slachtoffer geworden van cybercriminelen? Meld dit via het meldpunt van de overheid.

Enkele concrete tips om deze te herkennen:

  • Banken, overheden, … zullen nooit per e-mail of telefoon vragen om een pincode of wachtwoord.
  • Als je een e-mail met bijvoorbeeld een betaalherinnering ontvang die je aanspreekt met “geachte klant, geachte debiteur, …” is dit hoogstwaarschijnlijk nep. Voor zo’n belangrijke e-mails gaan ze je aanspreken met je voornaam, en in de e-mail concrete informatie en referenties staan waarover het precies gaat. Bijvoorbeeld je klantennummer, jouw contactgegevens, factuurnummer, datum, ...
    Als je niet zeker bent kan je altijd telefonisch contact opnemen met het bedrijf in kwestie. Zo kan je controleren of de e-mail wel echt van hen komt.
  • Ontvang je een aanbieding die te mooi lijkt om waar te zijn? Dan is het waarschijnlijk niet waar.
  • Is de tekst opgemaakt in gebrekkig Nederlands? Dit is wellicht een nep e-mail.
  • Open niet zomaar bijlagen of links in e-mails. Zeker niet wanneer je die e-mail niet verwacht. Ook niet als je ze krijgt van iemand die je kent. Als hun e-mailadres gehackt is, kunnen criminelen jou probleemloos mailen uit naam van een kennis.
  • Antwoord nooit op zo’n phishing e-mail. Anders weet de crimineel dat jouw e-mailadres actief gebruikt wordt en proberen ze het later gewoon opnieuw.
  • Als Microsoft, Apple, of een ander (computer)bedrijf jou opbelt omdat je een virus op je computer zou hebben is dit nep. Ze zullen proberen geld van je te stelen. Deze telefoons zijn vaak ook in het Engels.

De laatste tijd wordt er ook veel via de telefoon geprobeerd

“Je krijgt een telefonische oproep die van een bank, de politie of een andere bekende organisatie lijkt te komen. Maar niets is minder waar. In de meeste gevallen wordt er een Engelstalig geluidsfragment afgespeeld waarbij de opgeroepene op een toets moeten drukken voor meer informatie of om gegevens aan te passen. In de meeste gevallen gaat het over een computerstem. (Bron: Het Nieuwsblad)

Word je opgebeld door zo'n computerstem? Haak dan meteen in.

Nog enkele goede bronnen:

Posted in: Algemeen | Tags: internetveiligheid , phishing , oplichting , hoax , hacking , computer , ict , smartphone | Comments (0) | View Count: (1214)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top