Sinds de coronacrisis is de aardappelsector in een benarde situatie terechtgekomen. Er doen zich grote problemen voor in de afzet van de aardappelen voor de verwerking.
Er zijn nog veel stock van “vrije” aardappelen. Aan sommige landbouwers wordt gevraagd hun hectares aardappelen aan te passen.
Kan pootgoed dat niet geplant wordt aangerekend worden? Contracten moeten worden nageleefd. Wat met de vrije aardappelen?
De landbouworganisatie hebben al steunmaatregelen aangevraagd bij de overheid.
De nieuwe organisatie Belpotato biedt hier een goed sectoroverleg, zorgt ook voor persberichten en de communicatie met Europa. De nationale politieke discussies zullen gevoerd worden door het Agrofront (FWA-Boerenbond en ABS) en Belgapom.
Daarom is het belangrijk om de stocks te laten vaststellen mocht er toch nog een schaderegeling uit de bus komen. Om dit mogelijk te maken stelt Belpotato op zijn website een formulier ter beschikking om melding te maken van aardappelvoorraad (formulier beschikbaar via de website). Je kan dat zelf doen of met behulp van een expert. Op deze manier kunnen alle aardappeltelers op een uniforme manier melding maken van hun aanwezig stocks aardappelen en kan, indien nodig, gestart worden met afvoer van aardappelen naar alternatieve afzetkanalen zoals veevoeding of biogasinstallaties. Hou echter alle mogelijke bewijsstukken steeds bij, mocht het achteraf nodig zijn om de verliezen te staven. Doe deze aangifte voor 31 mei.
Bron: Boerenbond Corona update 30 april 2020)
Er zijn nu nog geen maatregelen uitgewerkt, maar het is belangrijk dat je alle mogelijke bewijzen van de omvang van de verliezen of afvoer laat vaststellen door een expert. Neem ook foto’s als bewijsmateriaal. Je kan hiervoor gebruikmaken dit document met tips om inkomstenverlies bij te houden.
Haalt je contractant je aardappelen niet op, stel hem dan in gebreke via een aangetekend schrijven.