Je bent hier : Tips
vrijdag , augustus , 19 2022

Nieuwe oplossingen en tips

31

Huidhonger

geplaatst op
Huidhonger

Door de coronamaatregelen moeten we afstand houden van elkaar. 1,5 meter is een grote barrière, elkaar een dikke knuffel geven hoort er dezer dagen niet meer bij.

Jammer.

Meer en meer mensen krijgen last van huidhonger.

Als we honger of dorst hebben dan eten of drinken we. Als we nood hebben aan fysieke contacten, aanrakingen dan kunnen we last krijgen van huidhonger.

Huidhonger is een verlangen, een behoefte aan fysiek contact, een aanraking.

Niet ingebakken in onze Vlaamse cultuur, baby's gaan we knuffelen, vastnemen, eens we ouder worden raken we elkaar minder aan.

Het niet vervullen van de behoefte aan menselijk contact kan emotionele en zelfs fysieke gevolgen hebben. Het kan zelfs zo erg worden dat die persoon bij een toevallige aanraking schrikt of zelfs een soort van schok voelt. Mensen met huidhonger lijken depressief. Ze trekken zich vaak veel meer terug, waardoor ze nog minder contact gaan hebben/maken met anderen, minder aangekeken worden, minder aangeraakt worden, en zo ook minder complimentjes krijgen, minder lachen enzovoort. Ze gaan zich dus niet alleen minder goed voelen.

Een fijne aanraking, een klein gebaar kan zoveel steun geven. Een knuffel, een kus, een arm rond je schouder: het kan deugd doen. Aanraking is troostend en juist nu, in tijden van spanning en onrust moeten zoveel mensen het zonder doen.

Veel mensen gaan de nood aan fysiek contact met seks stillen, huidhonger is niet hetzelfde als seksueel verlangen. Volwassenen denken vaak dat relaties vooral draaien om communiceren en seks – en dat zijn zeker ook heel belangrijke ingrediënten – terwijl heel ons lichaam eigenlijk een contactzone is. Ze is heel sensorisch en gevoelig. Via dat huidcontact wordt de aanmaak van oxytocine gestimuleerd. Die eiwitachtige stof, die als hormoon fungeert, maakt ons enerzijds blij en geeft ons anderzijds (zelf)vertrouwen. Ze creëert een band met de persoon die ons blij gemaakt heeft en dit vertrouwen mee geïnitieerd heeft. Als dat contact wegvalt door de quarantainemaatregelen, vermindert de aanmaak van oxytocine, en vermindert bijgevolg ook de binding met die persoon of personen. Voor alle duidelijkheid: er is een verschil tussen iemand die je in een meer praktische zin even aanraakt bij het doorschuiven op de tram of op de bus en iemand die je na een moeilijk gesprek even kort bij de arm aanraakt, vriendelijk naar je lacht, empathisch knikt en/of ondertussen zegt ‘Je kan dit wel’. De wens om aangeraakt te worden gaat dus veel dieper dan een seksuele behoefte en begeerte, en veel dieper dan puur het lichamelijke aanraken. 

Om de huidhonger te stillen moeten we ervoor zorgen dat ons lichaam terug oxytocine aanmaakt. Elkaar aankijken, elkaar aanraken en knuffelen! Zo worden we minder gestresseerd en minder angstig, en kan ons libido zelfs een boost krijgen. Het maakt ons socialer en het versterkt onze concentratie. Als deze stof veelvuldig vrijkomt, schept dat een onderlinge band met de andere, waardoor mensen ook in moeilijke periodes bij elkaar blijven. Daarnaast neemt het ook pijn weg. Studies hebben uitgewezen dat mensen pijn minder voelen als hun geliefde hun hand op een moeilijk moment vasthoudt.

Bron: Vanessa Muyldermans, relatietherapeute en seksuologe

Posted in: Algemeen | Tags: huidhonger , corona , sociaal contact | Comments (0) | View Count: (750)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top