Je bent hier : Tips
vrijdag , augustus , 19 2022

Nieuwe oplossingen en tips

15

Zomerkampen en je landbouwsubsidies. Wat kan?

geplaatst op
Zomerkampen en je landbouwsubsidies. Wat kan?

Tijdelijke niet-landbouwactiviteiten op landbouwpercelen

Door de diverse coronamaatregelen neemt de vraag naar open ruimte sterk toe. Niet enkel voor kampplaatsen, maar ook vanuit bijvoorbeeld horeca of sportverenigingen worden de landbouwers aangesproken voor het gebruik van hun landbouwpercelen voor niet-landbouwactiviteiten. Belangrijk is wel dat deze activiteiten tijdelijk van aard zijn. Bovendien zal de inrichter van de activiteit ook rekening moeten houden met andere geldende wetgevingen die gecorreleerd zijn aan de niet-landbouwactiviteit.

Een landbouwer is binnen de landbouwwetgeving vrij om zijn of haar perceel ter beschikking te stellen. Indien een perceel minder dan 3 maanden niet in landbouwgebruik is, dan stellen er zich geen problemen naar de subsidiabiliteit van het perceel voor de betalingsrechten. De landbouwer hoeft geen melding te doen en hoeft de verzamelaanvraag niet aan te passen.

Wanneer de landbouwer op het perceel een agromilieu- en klimaatmaatregelen toepast, moet de landbouwer zich wel bewust zijn van het feit dat de voorwaarden die men is aangegaan bij het sluiten van de verbintenis van kracht blijven. Zo moet men bijvoorbeeld de aanhoudperiode of de voldoende aanwezigheid van klaver in de graszode kunnen blijven garanderen. Als dit het geval is, moet de aangifte niet gewijzigd worden. Wanneer de landbouwer niet meer kan voldoen aan één van de voorwaarden van zijn aangegane verbintenis moet de landbouwer de verzamelaanvraag aanpassen door deze premieaanvraag van het perceel te schrappen.

In het bijzonder voor de jeugdkampen zijn er mogelijk extra terreinen nodig. Volgens de nieuwe richtlijnen van het coronavirus moet er voldoende ruimte zijn op deze kampplaatsen. En heel wat buitenlandse kampen kunnen niet doorgaan. Landbouwers kunnen via een website laten weten of ze geïnteresseerd zijn percelen ter beschikking te stellen van jeugdbewegingen.

Geïnteresseerde landbouwbedrijven kunnen hiervoor terecht op de website www.soszomerkamp.be.

Voor bijkomende informatie omtrent de subsidiabiliteit van percelen kunt u terecht bij uw buitendienst van het Departement Landbouw en Visserij.

Posted in: Algemeen | Tags: jeugdkampen , zomerkampen , corona , subsidies | Comments (0) | View Count: (1105)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top