Je bent hier : Tips
maandag , januari , 24 2022

Nieuwe oplossingen en tips

07

6 handvatten voor een gezond leven

geplaatst op
6 handvatten voor een gezond leven

Stel aan tien verschillende mensen de vraag wanneer ze zich gezond voelen en je zult tien verschillende antwoorden krijgen. Omdat gezondheid veel meer is dan niet ziek zijn. Met deze 6 handvatten ga je op zoek naar meer levenskwaliteit.

1 Voeding helpt je in balans

Een matig, gevarieerd en evenwichtig eetpatroon geeft je het gevoel dat je meer energie hebt. Gezond eten levert de nodige bouwstoffen die noodzakelijk zijn om te functioneren, en je fysiek en mentaal te ontwikkelen.

Wat je zelf kunt doen

 • Organiseer je kasten en koelkast zo dat je vooral de gezonde etenswaren ziet. Verdeel ongezonde voedingsmiddelen in meerdere kleine porties en zet ze uit het zicht. Grijp je er toch naar, dan eet je er automatisch minder van.
 • Heb je de neiging om te veel te eten? Eet dan uit kleinere borden en zet geen kookpotten op tafel. Je schept vaker bij als de pot op tafel staat.

2 Een gezonde slaap voor een gezond gevoel

Slapen helpt om je energiepeil weer op het juiste niveau te krijgen en om informatie te verwerken. Wie goed en voldoende slaapt wordt minder snel ziek, kan zich beter concentreren en kan beter omgaan met de vele prikkels van overdag.

Wat je zelf kunt doen

 • Bouw een vaste avondroutine op. Na een tijdje weet je lichaam dan dat het tijd is om te slapen. Sta zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip op.
 • Maak van je slaapkamer geen tweede woonkamer of bureau, ook niet nu je vaker van thuis werkt. nu je vaker van thuis werkt.

3 Van bewegen word je sterker

Door dagelijks te bewegen bouw je meer weerstand op en word je minder vatbaar voor infecties. Het verlaagt je kans op een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Je voelt je ook meer ontspannen.

Wat je zelf kunt doen

 • Je hoeft je niet in het zweet te werken om toch te bewegen. Vraag je bij elke dagelijkse activiteit af of je die niet evengoed rechtopstaand kunt doen, zoals telefoneren.
 • Afwisselen stimuleert. Fiets eens naar je grootouders in plaats van de auto te nemen om te gaan zwaaien aan het raam. Of neem de trap naar je appartement in plaats van de lift.

4 Mentale fitheid

Je mentaal welzijn werkt als een buffer in moeilijke periodes. Voel je je mentaal goed? Dan kun je de dagelijkse stress doorgaans beter de baas, vind je meer energie om je talenten te ontplooien en kun je ook productiever werken.

Wat je zelf kunt doen

 • Probeer tijd te maken voor ontspannende activiteiten. Ook al zorgt het inplannen ervan soms mee voor spanning, zo zorg je er bewust voor dat je ontspanningsmoment kan doorgaan.
 • Je mag best wat meer tegen jezelf zeggen dat je oké bent en dat je het goed doet. Ga aan het einde van de dag bewust na waarvoor je jezelf wilt complimenteren.

5 De sociale omgeving: een sterk netwerk

Tijdens de lockdown ontdekten we hoe belangrijk het is voor je gezondheid om andere mensen te ontmoeten. Wie een sociaal netwerk rond zich heeft, heeft meer vertrouwen in het leven, presteert beter en wordt minder vaak ziek.

Wat je zelf kunt doen

 • Streef samen met een kennis een gemeenschappelijk doel na, zoals zwerfvuil oprapen tijdens een wekelijkse wandeling. Dat zorgt voor een positieve stimulans en samenhorigheid.
 • Een klein gebaar betekent niet alleen veel voor de ander, maar ook voor jou. Draait je buur tijdens deze periode lange werkdagen? Dan doet een verse ovenschotel voor de deur veel deugd. En dat geeft ook jou een goed gevoel.

6 De fysieke omgeving: veel meer dan achtergrond

De lucht die je inademt, het geluid om je heen, groen in je nabije omgeving, verkeersveilige straten om te fietsen en te spelen … De omgeving waarin je woont, werkt en leeft, heeft een directe invloed op je gezondheid.

Wat je zelf kunt doen

 • Zet de ramen die zich niet aan de straatkant bevinden dagelijks minstens een half uurtje open om je huis te verluchten.
 • Heb je een tuin die te groot is voor jou alleen of waarin je niet graag klusjes doet? Misschien kun je hem dan openstellen voor mensen die geen tuin hebben of die op zoek zijn naar grond voor een moestuintje. Ook plantjes op een klein balkon of vensterbank kunnen al bijdragen aan een groenere omgeving.

Bron: Visie CM 11 juni 2020

Posted in: Algemeen | Tags: gezondheid , fit in je hoofd , bewegen | Comments (0) | View Count: (719)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top