De start van de fruitpluk is een mooie periode, eindelijk de vruchten plukken van een jaar lang zorg voor je boomgaard.
Het is ook een stresserende periode. Zeker dit jaar nu we nog eens geconfronteerd worden met Covid-19. De hygiënemaatregelen, de zorg voor de gezondheid van de plukkers, de extra administratie. We schreven ook al een tip over het extra werk dat hierbij komt kijken.
Ook de extreme warme dagen hebben een invloed.
Controle in koelcellen
Heb ook aandacht wanneer je controles in je koelkamers doet.
Om het jaar rond fruit te kunnen leveren, wordt het opgeslagen in koelcellen. Het fruit wordt daarom geconditioneerd bewaard onder vastgestelde temperatuurwaarden en luchtsamenstellingen.
Voorwaarden voor een lange houdbaarheid en goede kwaliteit zijn een lage temperatuur, een zeer laag zuurstofgehalte en een verhoogd CO2-gehalte.
Om aan voornoemde voorwaarden te kunnen voldoen, moeten de koelruimten hermetisch van de buitenlucht worden afgesloten. Het opgeslagen fruit zal ‘ademen’ door de zuurstof in de afgesloten ruimte gaan verbruiken. De hoeveelheid zuurstof zal dan dalen en uiteindelijk uitkomen op circa 1%.
In lage zuurstofconcentraties kan een mens niet overleven. Vandaar dat je strikte procedures in acht moeten nemen als je die ruimten wil betreden, bijvoorbeeld voor een monstername van het fruit.
Veiligheidsregels
Neemt de veiligheidsregels in acht:
Maak ook gebruik van deze pictogrammen om de gevaren aan de koelcellen aan te duiden. Houd rekening met anderstalige medewerkers voor de onderschriften.
