Je bent hier : Tips
woensdag , november , 30 2022

Nieuwe oplossingen en tips

02

De carry back of de achterwaartse verliesverrekening: steunmaatregel voor coronaverliezen

geplaatst op
De carry back of de achterwaartse verliesverrekening: steunmaatregel voor coronaverliezen

Deze steunmaatregel kan je zowel toepassen als je via een vennootschap werkt of als je in eigen naam een zelfstandige activiteit uitoefent (eenmanszaak of vrij beroep). Ze is niet van toepassing voor landbouwers die forfaitair belast worden.

Je verlies compenseren met de winst van vorig jaar

Als je onderneming dit jaar met een verlies eindigt, dan mag je dit (verwacht) verlies schatten en compenseren met je belastbare inkomsten van vorig jaar (inkomstenjaar 2019). Zo moet je minder belastingen betalen voor 2019 of krijg je meer belastingen terug. Had je vorig jaar geen belastbare inkomsten of had je vennootschap vorig jaar geen winst, dan kan je deze maatregel niet toepassen. Het (verwacht) verlies voor 2020 kan je dan niet compenseren in 2019.

Bepaalde ondernemingen zijn uitgesloten!

Je kan deze maatregel niet toepassen als je zelfstandige activiteit ‘forfaitair’ wordt belast. Ook bepaalde vennootschappen zijn uitgesloten. Zo wordt je vennootschap uitgesloten indien zij een dividend heeft uitgekeerd tussen 12 maart tot en met de dag van indiening van de aangifte vennootschapsbelasting voor het aanslagjaar 2021.

Opletten voor de sanctie als je ‘overdrijft’!

Het verlies voor 2020 kan je nog niet exact bepalen en moet je schatten. Bij die schatting moet je op twee zaken letten:

  1. Indien je een zelfstandige activiteit zonder vennootschap uitvoert, dan is het maximumbedrag van de vervroegde verliesaftrek gelijk aan het bruto bedrag van je winst verminderd met de beroepskosten;
  2. Indien je het verlies van je zelfstandige activiteit of vennootschap voor 2020 ‘overschat’, dan moet je een belastingvermeerdering betalen. Voor je zelfstandige activiteit is de vermeerdering maximaal 18% van het afgetrokken verlies. Voor je vennootschap kan het tarief van de vermeerdering oplopen tot 40%.

Hoe vraag je dit aan?

Heb je een zelfstandige activiteit, dan kan je de carry back aanvragen via een bijzonder formulier. Heb je een vennootschap, dan moet je dit via de aangifte vennootschapsbelasting aanvragen. Indien de belastingaangifte van je vennootschap al is ingediend, dan vraag je dit aan via een rechtzetting van de aangifte.

Bron: SBB nieuwsbrief

Posted in: Algemeen | Tags: corona , verlies , belastingen , carry back | Comments (0) | View Count: (862)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43