Je bent hier : Tips
dinsdag , augustus , 16 2022

Nieuwe oplossingen en tips

13

Telefoonnummers in geval van nood

geplaatst op
Telefoonnummers in geval van nood

Bij een noodgeval kan je belangrijke tijd uitsparen door de juiste dienst te bellen. Print deze pagina uit en hangt ze op het prikboord.

Noteer ook het ICE (In Case of Emergency) in je GSM. Dit is het nummer van een dichte vriend/familielid dat de hulpdiensten kunnen bellen wanneer je betrokken bent bij een ongeval.

112: Europese noodcentrale

112 is het Europese noodnummer. Het kan in 27 lidstaten van de Europese Unie gebruikt worden in geval van een noodsituatie. Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van de hulpdiensten. Zij kunnen de politie, een medisch team of de brandweer ter plaatse sturen.

Je kan ook de 112-app installeren op je smartphone. De hulpdiensten krijgen dan al een indicatie van je locatie.

100: Brandweer en ambulance

Dit nummer bel je bij brand, bij een ernstig ongeval met gewonden en bij dringende hulp van medische aard.

101: Politie

Voor dringende politiehulp, bel je naar 101. Wie in België bijvoorbeeld naar noodnummer 112 belt voor de politie, wordt naar 101 doorgeschakeld. Merk je iets verdacht op, bij een ongeval, ben je getuige of slachtoffer van een inbraak, … dan kan je 101 bellen.

1722: Niet-dringende noodgevallen

Voor niet dringende zaken, zoals wespennesten, storm- of waterschade, kan binnenkort het nummer 1722 gebeld worden. Het nummer werkt voorlopig nog niet. Een startdatum moet nog bekendgemaakt worden. Maar de ministerraad zal vandaag normaal gezien het nummer al goedkeuren naar aanleiding van de hervorming van de dienst 112.

1733: Wachtdienst voor huisartsen

Met het nummer 1733 wordt de huisarts van wacht bereikt. Wie ’s avonds, ’s nachts of tijdens het weekend een huisarts van wacht nodig heeft, kan naar dit centrale telefoonnummer bellen. Dit nummer voor niet-dringende medische hulp wordt gekoppeld aan de lokale wachtdiensten.

1712: Meldpunt geweld

Dit nummer is er voor wie vragen heeft over geweld, misbruik en kindermishandeling. Aan de lijn krijg je ervaren hulpverleners.

116000: Vermiste kinderen

Dit is in alle lidstaten gereserveerd als noodnummer voor vermiste kinderen en is intussen in 7 landen operationeel. In België is het Child Focus die die oproepen beantwoordt.

1813: Zelfmoordlijn

Het Centrum ter Preventie van Zelfdoding is dag en nacht bereikbaar op het nummer 1813. Wie met vragen zit over zelfdoding of zwarte gedachten heeft, kan op dat nummer terecht.

1700: De Vlaamse infolijn

Wie naar dit nummer belt, wordt wegwijs gemaakt in het overheidslandschap. Via dit nummer kan je vragen stellen over de Vlaamse overheid.

1771: Crisiscentrum

In november 2011, toen het terreurniveau in ons land werd opgetrokken tot 4, activeerde van Binnenlandse Zaken het nummer 1771 van het Crisiscentrum. Op dat nummer werden vragen beantwoord die betrekking hadden op de verhoging van dat dreigingsniveau. Na 25 dagen werd dat nummer in stand-by gezet.

106: Tele-Onthaal

Op dit nummer kan je op ieder moment van de dag (en nacht) terecht voor een anoniem gesprek. Je kant er met de vrijwilligers praten over alles waar je mee zit, over problemen. Dat kan gaan over depressie, eenzaamheid, relatieproblemen, praktische problemen, ziekte...

105: Rode Kruis

Wie naar dit nummer belt, komt terecht bij de centrale van het Rode Kruis. Indien nodig, kan het Rode Kruis een ziekenwagen sturen. Het gaat vooral om niet-dringende situaties. Je kan zo via dit nummer een ambulance reserveren voor op een later moment, bijvoorbeeld als je alleen liggend vervoerd kan worden.

Posted in: Algemeen | Tags: noodnummer , ongeval , noodgeval | Comments (0) | View Count: (789)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top