Je bent hier : Tips
dinsdag , november , 24 2020

Nieuwe oplossingen en tips

19

Ben je op zoek naar een nieuwe invulling voor je serre?

geplaatst op
Ben je op zoek naar een nieuwe invulling voor je serre?

Bent u een landbouwer in hart en nieren, maar twijfelt u of investeren in je serres wel rendabel blijft? Door wisselende prijzen en sterke concurrentie kan het heel moeilijk zijn uw serreteelt aan te houden. Wat gisteren rendabel was, blijkt vandaag soms steeds minder. Door de veranderende omgeving komen jaarlijks heel wat tuinders op een kruispunt.

De veranderende omgeving zorgt echter ook voor nieuwe markten. Zo groeit in Vlaanderen het aantal mensen die kiezen voor meer lokale en plantaardige voedingsbronnen. Waterlinzen zijn een perfect gewas om aan die stijgende vraag te voldoen. De voordelen van de plant zijn de snelle groei en het hoogwaardige eiwitgehalte. Zo kan de plant 3 tot 7 keer meer eiwit produceren dan wat dezelfde oppervlakte soja kan. Op die manier kan voldoende eiwitten geproduceerd blijven worden voor een groeiende bevolking, zonder daarvoor extra landareaal vrij te moeten maken. Jouw serre kan dus tegemoet komen aan de steeds groeiende vraag naar lokaal en duurzaam geproduceerde plantaardige eiwitten in Vlaanderen.

Kan dit al vandaag?

Helaas is wat we vandaag weten nog voornamelijk van op kleine installaties in labo-omstandigheden. Op grote schaal staan er ons dus nog uitdagingen te wachten. Maar opschalen, kunnen we enkel met de hulp van de landbouwers. Wij zijn daarom op zoek naar landbouwers die willen helpen in dit onderzoek.

Hoe kan je ons helpen?

Dit kan door aan te sluiten bij de gebruikerscommissie van het toekomstig VLAIO LA traject die Flanders Food, Inagro, UGent en VIVES uitschrijven. Dit kan voor een financiële bijdrage van 75 euro per jaar, zolang het project loopt. Hierdoor zal uw bedrijf tijdens de bijeenkomsten (2 x per jaar) de projectresultaten vernemen vanop de eerste rij. Zo geven we je ook praktische info voor de toekomst mee, omtrent de thema’s: teeltomstandigheden, afzetmarkten en wetgeving. Indien u geïnteresseerd bent om deel te nemen, volstaat het om dit te bevestigen via e-mail met enkele zinnen waarin de deelname wordt gemotiveerd. Heeft u nog vragen, aarzel dan niet om Inagro te contacteren (reindert.devlamynck@inagro.be). 

Wat betekent dit project voor mij?

De landbouwers die deelnemen aan de gebruikerscommissie krijgen in de eerste plaats kennis over de teelt, wetgeving, en verwerking. De financiering van het project zal er bovendien voor zorgen dat we op uw bedrijf een klein pilootopstelling (10 m²) kunnen installeren. We vullen dit met restwater van op uw bedrijf, of geven het de ideale samenstelling aan meststoffen. Je kan er zelfs zien wat de productiviteit kan zijn en hoe je die kan behalen.

Wil je meer info over waterlinzen?

Recent hebben we een digitale event georganiseerd waarin we info gaven over de teelt en verwerking van waterlinzen en eendenkroos. De slides van dat event kan je opvragen via het eerder vernoemd e-mail adres een kleine samenvatting werd ook meegegeven met de nieuwsbrief van Inagro.

Dit digitaal event past ook binnen het nieuwe initiatief Nutricycle Vlaanderen en het Vlaanderen Circulair project: “Eendenkroos waardeketen”. Dit werd mogelijk door de steun van:

Posted in: Algemeen | Tags: inagro , waterlinzen | Comments (0) | View Count: (121)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Facebook LinkedIn Twitter

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138

Top