Je bent hier : Tips
woensdag , februari , 24 2021

Nieuwe oplossingen en tips

19

Hoe ontwikkel je meer zelfliefde?

geplaatst op
Hoe ontwikkel je meer zelfliefde?

Zelfliefde moet kunnen, zeker met de vele crisissen waarmee we nu in de landbouw worden geconfronteerd.

We zijn streng voor onszelf door ons goede voornemens op te leggen. Maar het is even belangrijk dat we wat zelfliefde ontwikkelen.

Je kan alleen liefde geven als je ook van jezelf houdt.

Belangrijke punten hierbij zijn:

Accepteer jezelf

Inclusief de eigenschappen waar je liever niets van wilt weten.

Durf jezelf te zijn 

Luister naar wat jij wilt, niet naar wat je omgeving van je verlangt. En ontdek dat de grootste druk van buitenaf eigenlijk van binnenin komt.

Het zijn je overtuigingen, ingesleten patronen en vaste denkgewoontes die je het meest behoeden om helemaal jezelf te zijn.

Als je weinig zelfliefde hebt dan ben je gewend om jezelf te conformeren aan de wereld om je heen. Je cijfert jezelf weg, zodat anderen tevreden kunnen zijn

Laat je ego los

Je ego is dat ratelende stemmetje in je hoofd. De kant van jou die beledigd kan worden, teleurgesteld kan raken, bang kan zijn en continu piekert en nadenkt.

Zelfliefde ontwikkelen is niet hetzelfde als arrogant worden. In dat geval voed je je ego – dan wordt hij groter en groter. En hoe groter je ego, des te ingewikkelder je leven wordt.

Probeer je ego juist kleiner te maken om dichter bij jezelf te komen.

Voel je dankbaar voor het moment, voor je leven en voor de goede dingen in je leven. Dankbaarheid maakt je nederig. En nederigheid doet je ego verkleinen

Zorg voor jezelf je bent het waard

Een gebrek aan zelfliefde vormt de oorzaak achter veel gezondheidsproblemen. Als je jezelf niet waardevol vindt, dan ben je minder snel geneigd om goed voor je lichaam te zorgen.

Als je oprecht van jezelf houdt, dan zorg je met liefde voor jezelf. Dan voed je je lichaam met gezonde voeding. Dan zorg je voor rust, beweging en goede dagelijkse verzorging.

Begin met beter voor jezelf te zorgen. Denk ”mijn lichaam verdient beter dan dit”.

Wees minder hard voor jezelf

We zijn tegen onszelf vaak wreder dan we voor anderen zijn. Dat is logisch, maar het is ook tragisch. Aangezien we anderen nu en dan zien, maar 24 uur per dag met onszelf moeten leven.

Als een ander een fout maakt dan leg je dat snel naast je neer. “Kan gebeuren.”

Als je zelf een fout maakt dan gaat het anders. Zeker als je weinig zelfliefde koestert. Dan blijf je jezelf herinneren aan je fout, je blijft jezelf geselen. Je voelt je waardeloos, minderwaardig en misschien voel je zelfs schaamte.

Dat is dus niet de weg naar een leuker leven. Probeer jezelf met liefde te behandelen. Relativeer je eigen gedrag net zoals je het gedrag van je vrienden relativeert. Niets aan te doen, kan gebeuren, morgen weer een dag.

Leef met aandacht

Het leven is niet altijd leuk, en dat is prima. Accepteer dat je leven ups en downs kent, en dein rustig mee op de getijden. Doe alles met aandacht en leef zoveel mogelijk in het moment.

Geloof niet alles wat je denkt. Observeer gedachten die komen en gaan, en inspecteer de gevoelens die die gedachten oproepen.

Hoe meer je in het moment kunt leven, des te makkelijker het wordt om zelfkritische gedachten te herkennen en los te laten

Bewaak je grenzen

Jij moet je omgeving opvoeden om jou te behandelen zoals jij dat wenst. Dat doe je door grenzen te stellen en ze te handhaven wanneer ze worden overschreden.

Mensen met zelfliefde bewaken hun grenzen, omdat zij geloven dat ze het waard zijn om goed behandeld te worden. En dat ben jij ook.

Naar: https://sochicken.nl/zelfliefde

Posted in: Algemeen | Tags: zelfliefde , mentale gezondheid | Comments (0) | View Count: (79)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Facebook LinkedIn Twitter

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138

Top