Je bent hier : Tips
zondag , juni , 26 2022

Nieuwe oplossingen en tips

22

Hygiëne en bioveiligheid

geplaatst op
Hygiëne en bioveiligheid

Landbouwers zijn al langer vertrouwd met bioveiligheid en de bijhorende hygiënemaatregelen. Door het coronavirus gaat iedereen hier tegenwoordig bewuster mee om. We sommen nog eens op wat je allemaal kan doen.

Handhygiëne

Als we gaan winkelen kunnen we er niet aan voorbij een gel in handpompjes, voetpompjes. Maar reinigen we onze handen ook goed?

Wrijf je handen tegen elkaar totdat de alcohol volledig opgedroogd is. Let erop dat je zowel je polsen als je handpalmen, vingers en nagels inwrijft met de alcohol. Ook hier mag je zeker je duimen niet vergeten. Je kan alles nog eens nalezen in deze folder van Proefstation voor de Groenteteelt.

We doen het in landbouw bij de aanpak van virale infecties niet slecht, zo zegt ook dit artikel in Vilt.

Bioveiligheid

Bioveiligheid omvat alle maatregelen die genomen worden om het risico op insleep en verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren en zodoende de dieren en het bedrijf gezond te houden. Door het nemen van deze bioveiligheidsmaatregelen en het uitvoeren van een efficiënt management tracht men de dieren op het bedrijf zo goed mogelijk te vrijwaren van ziekten. Departement Landbouw en Visserij besteedt hier ook de nodige aandacht aan.

Doe een biocheck

Dit is een risicogebaseerd scoringssysteem om de kwaliteit van de bioveiligheid op uw bedrijf op een wetenschappelijke en onafhankelijke manier te evalueren. Je kan een persoonlijk rapport ontvangen als je, je aanmeldt via volgende link: https://biocheck.ugent.be

Vul de online enquête in en ontvang een persoonlijk rapport met gedetailleerde resultaten. Het onderzoek is beschikbaar voor verschillende diersoorten in verschillende talen.

Wil je weten hoe je je biosecurity kunt verbeteren of je resultaten kunt delen met collega's en nog veel meer, ontdek dan de geavanceerde features.

Erfbetreders in de stallen

Iedereen die de stallen binnenkomt kan infecties met zich meebrengen. Beperk daarom het aantal bezoekers en indien er toch personen zijn die het bedrijf moeten betreden, neem dan de gepaste maatregelen.

Wees alert en vraagt alle erfbetreder je eigen bioveiligheid protocol te respecteren.

Je kan via DGZ per diersoort informatie vinden gezondheidsmanagement.

Posted in: Rundvee, Varkenshouderij, Pluimveehouderij, Algemeen, Tuinbouw, Akkerbouw | Tags: bioveiligheid , hygiene , biocheck , infecties | Comments (0) | View Count: (455)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top