Je bent hier : Tips
maandag , december , 05 2022

Nieuwe oplossingen en tips

14

De veiligheidsinstructiekaart

geplaatst op
De veiligheidsinstructiekaart

Als werkgever ben je verplicht om alle risico’s die gepaard gaan met het gebruik en onderhoud van alle machines, apparaten, gereedschap en installaties weer te geven in een veiligheidsinstructiekaart (VIK).

Met deze kaart geef je instructies aan de werknemer en lijst je ook alle risico’s op waaraan de werknemer aan blootgesteld wordt. De kaart geeft ook de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) weer die de werknemer moet dragen voordat ze aan het werk gaan.

Veiligheidsinstructiekaart aanmaken

Met een veiligheidsinstructiekaart kan je ook meteen nieuwe werknemers op de hoogte brengen hoe ze veilig aan het werk kunnen en welke risico’s er zijn per machine. De veiligheidsinstructiekaart kan opgemaakt worden aan de hand van de handleiding van de machine of moest deze er niet meer zijn let een risicoanalyse.

Maar het kan ook makkelijker op de website van Prevent agri kan je bij jouw sector onder de rubriek machines de meest voorkomende veiligheidsinstructiekaart terugvinden. Deze kan je eenvoudig downloaden en aanpassen op maat van jouw bedrijf. De instructies moeten ook zeker nagekeken en als dit nodig blijkt aangevuld worden door een preventieadviseur.

Posted in: Algemeen | Tags: veiligheidsinstructiekaart , veiligheid , preventie | Comments (0) | View Count: (905)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43