Je bent hier : Tips
woensdag , november , 30 2022

Nieuwe oplossingen en tips

02

Verzamelaanvraag 2021 staat klaar op het e-loket

geplaatst op
Verzamelaanvraag 2021 staat klaar op het e-loket

Vanaf vrijdag 19 februari kon je de verzamelaanvraag via het e-loket indienen. Dit kan nog tot en met vrijdag 30 april. De belangrijkste wijzigingen zijn er dit jaar voor de brede weersverzekering en de aangifte van stallen en andere gebouwen. Deze en andere nieuwigheden zijn naar goede gewoonte ook te vinden in de fiche ‘Nieuw in verzamelaanvraag 2021’ op de website.

Voorbereidingsformulier op 18 februari op de bus

Het voorbereidingsformulier voor de verzamelaanvraag 2021 werd op donderdag 18 februari verstuurd. Ook de verzamelaanvraag 2021 staat klaar op het e-loket voor land- of tuinbouwers met percelen of bedrijfsexploitaties in het Vlaamse Gewest of in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

De uiterste datum voor het indienen van de verzamelaanvraag is opnieuw 30 april. Deze dag valt in 2021 op een vrijdag.

Begeleiding bij gebruik van het e-loket, tijdens de kantooruren

Nuttige informatie voor het invullen van de verzamelaanvraag staat onder de ‘help’-knop van het e-loket. Er is ook een link naar een aantal zogenaamde ‘tutorialfilmpjes’, te vinden op het Youtubekanaal van het Departement Landbouw en Visserij. Daarin wordt bijvoorbeeld getoond hoe u percelen kan intekenen of perceelsgegevens kan aanvullen.

Voor bijkomende vragen of eventuele problemen kunnen landbouwers ook nog altijd bellen naar de infolijn van het e-loket. Op de contactpagina van het e-loket staan per provincie het telefoonnummer en de openingsuren.

Heeft de landbouwer zelf geen computer of internet? Dan neemt de landbouwer best contact op met de buitendienst om te horen wat de mogelijkheden voor indienen van de verzamelaanvraag zijn. 

Nieuw in 2021

Op de website van de Verzamelaanvraag staat de fiche ‘Nieuw in verzamelaanvraag 2021’ (Algemene voorwaarden > Nieuwigheden, veelgemaakte fouten en tips). Het Departement Landbouw en Visserij wil in dit persbericht al de aandacht vestigen op enkele belangrijke veranderingen.

 • Subsidie brede weersverzekering vereenvoudigde aangifte met uiterste datum 30 april
  De aanvraag voor de subsidie brede weersverzekering via de verzamelaanvraag is vereenvoudigd. Er moeten geen percelen meer aangeduid worden. De landbouwer moet wel uiterlijk 30 april de subsidie aanvragen door de naam van de verzekeraar op te geven bij wie hij een erkende brede weersverzekering afgesloten heeft of van plan is af te sluiten. De opgegeven naam van de verzekeraar op 30 april is vanaf campagne 2021 bindend voor de subsidie.
  Daarnaast heeft er zich voor 2021 een nieuwe verzekeraar aangemeld.
  Meer info hierover is te vinden op de webpagina van de Brede weersverzekering land- en tuinbouwers.
 • Verfijnde aangifte van stallen en gebouwen
  De afgelopen jaren bleek ook de noodzaak aan verfijnde en correcte informatie over stallen en gebouwen.
  De codes ‘1 – hoofdgebouwen’ en ‘2 – andere stallen en gebouwen’ uit de verzamelaanvraag 2020 vallen daardoor weg. De gebouwentiteiten die hiermee overlappen, worden als apart perceel voorgedrukt met de code ‘13 – niet nader omschreven gebouw’ in de kolom hoofdteelt. De intekening van het gebouw in de Basiskaart Vlaanderen (het vroegere Grootschalig Referentie Bestand) wordt hiervoor als basis genomen.
  De code ‘13’ moet bij de aangifte van de verzamelaanvraag vervangen worden door een nieuwe code, afhankelijk van het type gebouw. Stallen worden bij voorbeeld code ‘11’, loodsen voor machines of opslag worden code ‘12’.

Op de website van de Verzamelaanvraag kunnen hierover meer details geraadpleegd worden in de fiche ‘extra info over teeltcodes’ onder de tab ‘perceelsaangifte’.

Bron: Departement Landbouw en Visserij

Posted in: Algemeen | Tags: administratie , e-loket , verzamelaanvraag | Comments (0) | View Count: (491)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43