Je bent hier : Tips
zondag , september , 25 2022

Nieuwe oplossingen en tips

14

Meer steun voor investeringen in landschap en water- en bodembeheer

geplaatst op
Meer steun voor investeringen in landschap en water- en bodembeheer

Landbouwers die investeren in landschapselementen en in maatregelen voor water- of bodembeheer kunnen rekenen op extra steun. Aanvragen kunnen vanaf nu ingediend worden. Dat heeft Vlaams minister van Landbouw en Voeding Hilde Crevits bekend gemaakt tijdens een bezoek aan het onderzoekscentrum Inagro in Beitem bij Roeselare. Het gaat om investeringen die niet direct inspelen op de verhoging van de productie, maar die een bijzondere bijdrage hebben op het milieu, de biodiversiteit, de waterberging of het landschap. Tegelijk zorgt minister Crevits ervoor dat in heel Vlaanderen de provinciale praktijkcentra en lokale organisaties met ervaring op het terrein de komende 2 jaar demonstratieprojecten organiseren om land- en tuinbouwers kennis te laten maken met deze uitgebreide investeringspakketten en innovatieve technieken op het terrein.

Land- en tuinbouwers zijn dagdagelijks bezig met de productie van allerlei producten. Die zorgen voor hun rechtstreekse inkomsten. Maar de land- en tuinbouwers zijn ook landschapsbouwers en doen ook investeringen die niet zozeer zorgen voor een rechtstreekse opbrengsten of inkomsten en dus niet doorgerekend kunnen worden in hun prijzen. Ze hebben wel een positieve impact op het milieu, de biodiversiteit of het landschap. Het gaat meer concreet over investeringen die bijdragen aan:

  • De landschappelijke ontwikkeling, zoals het aanplanten van hagen of bomen
  • Het verhogen van de biodiversiteit en de habitatbescherming, zoals bv. nestkasten, insectenhotels of een arenstripper
  • Een verbeterd waterbeheer, zoals bv. de omvorming van gewone naar peilgestuurde drainage of een buffer- en spaarbekken
  • Het verminderen van erosie of het verbeteren van de bodemkwaliteit, zoals bv. plantaardige dammen

Professionele landbouwers van kleine herkauwers, runderen en paarden kunnen met deze steun eveneens preventieve maatregelen nemen om schade door wolven te voorkomen. Binnen de aangeduide risicozone wolf zullen zij van deze investeringssteun kunnen genieten om hun omheiningen wolfproof te maken.

Niet alleen de doelstellingen maar ook de types van investeringen die voor betoelaging in aanmerking komen en het steunbedrag worden aanzienlijk uitgebreid. Tegelijk wordt het systeem administratief eenvoudiger en gaat er meer aandacht naar de begeleiding van landbouwers door organisaties met veel ervaring op het terrein. Zo willen we landbouwers stimuleren investeringen te doen die een positieve impact hebben op het milieu, de biodiversiteit of het landschap. Via de pagina Niet-productieve investeringssteun kan alle informatie teruggevonden worden.

Om landbouwers te laten kennismaken met de nieuwe investeringspakketten en nieuwe innovatieve technieken, worden er vanaf 1 juli in demonstratieprojecten voorzien in alle provincies. De provinciale praktijkcentra en organisaties met veel terreinervaring zoals de Regionale Landschappen zullen samen het terrein op gaan om landbouwers te informeren, te adviseren en te ondersteunen bij de uitvoering van hun investeringsplannen.

Minister Crevits zorgt er ook voor dat de aanvraag van dergelijke investeringen eenvoudiger wordt. Zo wordt voorzien in de mogelijkheid voor specifieke investeringen om een technisch verantwoordingsadvies te laten opmaken door experten. De kostprijs hiervan en de begeleidingskosten komen (gedeeltelijk) mee in aanmerking voor de steun.

Bron: Landbouw & Visserij

Posted in: Algemeen | Tags: investeringssteun , investeringen | Comments (0) | View Count: (568)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top