Je bent hier : Tips
maandag , januari , 24 2022

Nieuwe oplossingen en tips

28

Hoe bescherm je je woning tegen aanspraken van je schuldeisers?

geplaatst op
Hoe bescherm je je woning tegen aanspraken van je schuldeisers?

Ben je zelfstandige zonder vennootschap? Dan is het belangrijk om je gezinswoning te beschermen tegen aanspraken van je schuldeisers. Dat kan je doen met de verklaring van onbeslagbaarheid van de gezinswoning.

Dat geldt voor zelfstandigen in hoofdberoep, in bijberoep en gepensioneerden, maar ook voor mandatarissen en werkende vennoten die zich voor hun vennootschap borg stellen.

Met deze verklaring kunnen schuldeisers van beroepsschulden de woning niet meer laten verkopen. Enkel schulden die ontstonden na de opmaak en registratie van de verklaring komen in aanmerking. Ook privéschulden vallen hier niet onder.

Als meer dan 30% van de woning voor beroepsdoeleinden gebruikt wordt, is de onbeslagbaarheid enkel van toepassing op het privé gedeelte. Indien dit minder is, valt de volledige woning onder de bescherming. Dit telt enkel voor je hoofdverblijfplaats.

Een woning die samen met iemand anders is aangekocht kunnen schuldeisers ook laten verkopen. In dit geval is het zeker aan te raden om je woning te registeren voor deze verklaring. Deze persoon moet ook toestemming geven.

In dit filmpje wordt het ook nog eens uitgelegd.

Posted in: Algemeen | Tags: schulden , woning | Comments (0) | View Count: (534)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top