Je bent hier : Tips
maandag , december , 05 2022

Nieuwe oplossingen en tips

29

Vlaamse varkens eten portefeuille van landbouwers leeg

geplaatst op
Vlaamse varkens eten portefeuille van landbouwers leeg

Persbericht - De varkenssector verkeert in crisis. De prijs van een vleesvarken is momenteel zó laag dat de inkomens van onze Vlaamse varkenshouders ernstig bedreigd worden. Zij slaan nu een noodkreet. De vzw Boeren op een Kruispunt en Liv vragen de overheid dringend maatregelen te nemen.​

Sinds 2015 ontving de vzw Boeren op een Kruispunt nooit zoveel aanmeldingen in deze sector. Deze hulporganisatie die Vlaamse boeren en tuinders onder andere begeleidt bij financiële, economische en psychosociale problemen, trekt aan de alarmbel. “Dit jaar kregen we voor Vlaanderen al bijna evenveel aanmeldingen als in 2020. Specifiek voor de varkenssector staat de teller al op 25 % meer. De aanmeldingen gaan , vooral de laatste maanden, richting climax. Het is duidelijk dat de varkenshouders in nood zijn”, aldus Els Verté, directeur van vzw Boeren op een Kruispunt. “Dat geldt ook voor Liv,” zegt An Deneffe, coördinator van Liv, luisterend oor voor de landbouwsters, die hen op weg helpt met professioneel advies en netwerkmomenten. “De laatste tijd neemt het aantal adviesvragen toe en staat onze telefoon roodgloeiend. Varkenshoudsters zien het niet meer zitten en zoeken steun. We krijgen steeds meer meldingen rond mentaal welzijn.”

De varkenssector kampt al lang met problemen

De problemen in deze sector zijn niet nieuw. Na de uitbraak van de Afrikaanse varkenspest in 2020, de coronacrisis en de beperkte exportmogelijkheden is de verkoop vandaag op een dieptepunt aanbeland. Onze varkenshouders geraken er niet meer uit, steken maandelijks duizenden tot tienduizenden euro’s toe en zitten met de handen in het haar.

De vooruitzichten zijn niet rooskleurig

Beterschap lijkt niet op komst: de komende maanden lijken er geen sterk dalende voederprijzen in het verschiet, noch beterschap qua inkomsten.

Vrees voor gezinsdrama’s

“Beide organisaties zijn ten zeerste bezorgd over de gelatenheid bij een deel van de boeren. Niet meer geloven dat er oplossingen zijn, brengt hen in een levensbedreigende situatie. Ook in Vlaanderen zijn structurele maatregelen nodig om de varkenssector uit dit diepe dal te halen. Ganse gezinnen dreigen kopje onder te gaan. Het is onze maatschappelijke verantwoordelijkheid steun te bieden aan deze sector om gezinsdrama’s te vermijden.”

Varkenshoud(st)ers die hulp zoeken kunnen terecht op het gratis nummer 0800/99.138 (Boeren op een Kruispunt) en op 0477/97.48.55 (Liv).

Posted in: Varkenshouderij | Tags: persbericht , crisis , varkens | Comments (0) | View Count: (1233)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43