Je bent hier : Tips
maandag , juli , 04 2022

Nieuwe oplossingen en tips

26

Landbouwagenda november 2021

geplaatst op
Landbouwagenda november 2021

We maakten opnieuw een overzicht met de belangrijkste data voor landbouwers in november 2021.

15 november

Staalnameperiode nitraatresidu

Indien je verplicht bent om een nitraatresidubepaling te laten doen, omwille van derogatie, een lopende vrijstelling of een controle dient dat in deze periode te gebeuren. De mestbank bericht u tijdig of er stalen moeten genomen worden en hoeveel en op welke percelen. Je dient de analyses aan te vragen via SNapp. Dit kan nog tot 15 november.

Aanvraag via mestbank SNapp

30 november

Einde behoud groenbedekkers, ingezaaid als ecologisch aandachtsgebied, in de landbouwstreek Leemstreek

Vanaf vandaag mogen in de landbouwstreek Leemstreek groenbedekkers, ingezaaid als ecologisch aandachtsgebied, worden ingewerkt.

Verlengen agromilieuverbintenissen die afloopt in 2021

Het nieuwe GLB schiet op 1 januari 2023 uit de startblokken. Dit najaar kan je alleszins als zoogkoeien- of vleeskalverenhouder nog een deelnameverklaring 2022 aanvragen.

Nieuwe agromilieuverbintenissen worden niet meer afgesloten. Heb je zo’n aflopende verbintenis in 2021, dan kan je deze nog met 1 jaar verlengen. Een verbintenis met startjaar 2020 kan nog uitgebreid worden.

Het actuele Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) liep vorig jaar af. Het nieuwe GLB zal echter pas op 1 januari 2023 starten. Er zijn voor 2022 specifieke overgangsmaatregelen voor aflopende agromilieumaatregelen. Om die reden kunnen er dit najaar geen nieuwe vijfjarige agromilieuverbintenissen aangegaan worden. Landbouwers met een lopende verbintenis hoeven zich geen zorgen te maken: deze lopen gewoon verder. Landbouwers met een aflopende verbintenis in 2021 van een agromilieumaatregel (teelt van vlinderbloemigen, mechanische onkruidbestrijding, verwarringstechniek in de fruitteelt, de teelt van vezelvlas/vezelhennep met verminderde bemesting en het behoud van lokale veerassen) krijgen wel nog de mogelijkheid om de verbintenis met 1 jaar te verlengen.  Daarnaast zullen uitbreidingen met een verhoging tot maximum 120% van de verbintenisoppervlakte/verbintenisaantal met startjaar 2020 ook nog kunnen dit najaar. Hier blijft de einddatum van de lopende verbintenis behouden.  Al deze aanvragen dienen uiterlijk op dinsdag 30 november aangevraagd te worden op het e-loket. Hier vind je voor elke maatregel de informatiefiche met alle voorwaarden.

Heb je een zoogkoeienquotum van 20 of meer premierechten, dan dien je voor de uitbetaling van de premie voor productiejaar 2022 een deelnameverklaring aan te vragen via het e-loket ten laatste op 15 december.  Tot en met 30 november kunnen premierechten voor zoogkoeien overgedragen worden tussen landbouwers, en kunnen sommige landbouwers een aanvraag uit de reserve indienen. Alle voorwaarden vind je hier terug. 

Produceer je vleeskalveren, vraag dan je premie voor 2022 aan via een deelnameverklaring uiterlijk op 15 december via het e-loket. Alle info hierover vind je hier.

Posted in: Algemeen | Tags: administratie , deadlines , landbouwagenda | Comments (0) | View Count: (511)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top