Je bent hier : Tips
maandag , december , 05 2022

Nieuwe oplossingen en tips

23

Maatregelen ter ondersteuning van de varkenshouders

geplaatst op
Maatregelen ter ondersteuning van de varkenshouders

Om de varkenshouders te ondersteunen zijn er enkele maatregelen van kracht. Let op: de steunmaatregel rond liquiditeitsbescherming moet ten laatste op 29 november aangevraagd worden!

Liquiditeitsbescherming voor duurzame stalconcepten en jonge boeren

Varkensbedrijven, die geïnvesteerd hebben in een duurzaam stalconcept, kunnen rekenen op een bedrag van maximaal 5.000 of 2.500 euro afhankelijk of de netto-investering in dat duurzaam stalconcept lager of hoger lag dan 100.000 euro. Het is belangrijk mee te geven dat ook bedrijven die ondanks de investering die ze gedaan hebben niet konden rekenen op VLIF-steun ook gevat zijn in deze maatregel.

Jonge landbouwers die recent een bedrijf overnamen kunnen ook rekenen op een gedeeltelijke liquiditeitsbescherming. Om en bij 200 jonge boeren kunnen zo rekenen op een ondersteuning van maximum 7.500 euro. Hiervoor is in totaal ruim 5,7 miljoen euro voorzien. Aanvragen hiervoor kunnen via het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij ingediend worden.

De aanvragen voor deze maatregel kunnen vanaf heden via het e-loket van het Departement Landbouw en Visserij ingediend worden. Dit moet ten laatste op 29 november gebeuren!

Meer info vind je op de pagina Liquiditeitsbescherming voor varkenshouders.

Terugbetaling Rendac-factuur

Op korte termijn gaat het om een tussenkomst in het abonnement dat varkenshouders betalen aan Rendac voor de ophaling en de verwerking van dierlijk restmateriaal en kadavers. Daar betaalt Vlaanderen het maximale wat Europa toelaat terug, wat overeenkomt met een terugbetaling van driekwart van het abonnement. In totaal gaat het over 3,5 miljoen euro. De betalingen zullen voor midden december gebeuren.

Andere maatregelen?

In het kader van het actieplan ‘zelfsturende varkenshouderij’ worden ook crisismiddelen ter waarde van 6 mio euro aan Belpork toegekend. De crisismiddelen zullen gebruikt worden ter ondersteuning van de varkenshouders om de uitdagingen aan te gaan op het vlak van biggencastratie en de uitrol van een nieuw dierenwelzijnslastenboek

De ondersteuning voor het uitfaseren van de onverdoofde castratie, eens de middelen beschikbaar zijn, zullen zo snel mogelijk en via een vast bedrag worden uitbetaald aan de deelnemers van het BelPork lastenboek.

De gehele varkensketen heeft ook het engagement genomen om een brancheorganisatie op te richten. Deze organisatie wil uitgroeien tot een strategisch platform van de varkenssector. Ze verenigt de primaire productie, de eerste verwerking en de voedersector. Voordeel van zo’n erkenning is dat zij formeel het aanspreekpunt voor de hele sector zijn, er is meer overleg mogelijk over transparantie in prijzen en ze kunnen samen inspanningen leveren om de sector sterker te maken.

De BO is momenteel in oprichting en op korte termijn komt daar verdere informatie over.

Bronnen: Departement Landbouw en Visserij, Boerenbond

Posted in: Varkenshouderij | Tags: varkenshouders , liquiditeit , varkenscrisis , rendac | Comments (0) | View Count: (613)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43