Je bent hier : Tips
woensdag , december , 07 2022

Nieuwe oplossingen en tips

25

Zorg voor een goed en veilig verblijf op je veebedrijf

geplaatst op
Zorg voor een goed en veilig verblijf op je veebedrijf

Veehouders proberen hun dieren altijd de beste zorgen toe te dienen. Niets is hen te veel. Ondanks die grote inzet en zorgzaamheid gebeuren in stallen toch nog ongevallen, met leed voor mens en dier tot gevolg. Provincie West-Vlaanderen, Boerenbond, de vier West-Vlaamse brandweerzones en Inagro roepen veehouders op om hun mestkelders en roosters op een veilige manier preventief te controleren om zoveel mogelijk incidenten te vermijden. Zo zorgen we samen voor een goede en veilige stal!

"Beter voorkomen dan genezen.”

Door tijdig mankementen aan de kelderconstructie op te sporen kan je heel wat onheil vermijden. Denk aan dierenleed, productieverlies, interventie van de hulpdiensten en herstellingen aan de stalvloer. Maar de mestkelder inspecteren en herstellingen uitvoeren doe je met de nodige aandacht voor mestgassen. Betreed nooit een mestkelder zonder detectietoestel en perslucht.

Bescherm jezelf en je dieren: controleer je stal preventief

Het voorjaar, wanneer de putten leeg zijn, is het ideale moment om de mestkelders te inspecteren en, waar nodig, herstellingen uit te voeren. Je hoeft de mestkelder daarvoor in eerste instantie niet te betreden. Met een goede lichtbron waarmee je door de rooster schijnt, kan je mankementen aan de onderliggende stalconstructie al detecteren. Nog beter is het om er een rooster uit te halen. Zo kan je al vrij gemakkelijk de toestand van de staanders en de liggers beoordelen.

Wanneer de stal goed gereinigd is en de roosters beginnen op te drogen, kan je barsten in roosters opmerken. Het roosteroppervlak droogt op terwijl de haarscheuren nat blijven en zich duidelijk aftekenen. Merk je dat op, dan is het tijd om de roosters te vervangen! Daarnaast kunnen roosters soms balanceren of los liggen. Dat kan wijzen op (beginnende) mankementen aan de onderliggende constructie. Als er nieuwe roosters worden gelegd in een renovatieproject, is het aangewezen om ook de staanders en de liggers te controleren en waar nodig te vervangen.

Betreed de mestkelder niet zomaar: bescherm jezelf

Voorkom dat je de mestkelder moet betreden bij een controle van de onderliggende constructies. Merk je toch een probleem op en moet je daarvoor afdalen in de mestkelder? Maak dan zeker gebruik van het gratis beschermmateriaal tegen mestgassen.

IEDERE WEST-VLAAMSE VEEHOUDER KAN KOSTELOOS EEN VEILIGHEIDSPAKKET UITLENEN BIJ DE BRANDWEER.

Dat pakket bevat een persluchttoestel met longautomaat, masker, composietfles, harnas met levenslijn en een gasdetectietoestel, al dan niet gecombineerd met een vlottende sonde. Om er veilig mee te kunnen werken, moet je eerst een opleiding van drie uur volgen. Hou zeker de nieuwsbrief van Inagro in het oog voor de eerstvolgende opleidingen!

Let op: het veiligheidspakket is niet enkel nuttig om de mestkelder te betreden. Bescherm je ook als je de mestkelder opent, de mest mixt of verpompt of stoffen aan de mest toevoegt.

Praktisch – beschermingsmateriaal uitlenen in bepaalde regio’s van West Vlaanderen

Landbouwers kunnen een veiligheidspakket ontlenen in de brandweerkazernes van Diksmuide, Gistel, Ieper, Kortrijk, Tielt, en Oostkamp. Uitlenen van het beschermmateriaal is gratis en kan tijdens de kantooruren. Lees meer.

Heb je toch een ongeval? Verwittig de brandweer

Op de brandweer kan je altijd een beroep doen, ook om dieren in nood te redden. Het dierenreddingsteam van de brandweer beschikt over een volledige uitrusting en is goed getraind om dieren in nood snel te evacueren. Toch aarzelen veehouders vaak om de brandweer te bellen, uit schrik voor de factuur.

Wist je dat er in West-Vlaanderen een aanbod is om dieren te redden?

Dat kosteloze basisaanbod is beperkt tot de inzet van zes mensen gedurende twee uur (of twaalf manuren), inclusief het ter plaatse komen van één vrachtwagen.

Bron: Inagro

Ook interessant: Prevent Agri

Posted in: Rundvee | Tags: veiligheid , preventie , mestkelder , preventagri | Comments (0) | View Count: (296)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43