Je bent hier : Tips
woensdag , december , 07 2022

Nieuwe oplossingen en tips

06

Verplichte IPM-certificering: stel je nog in orde vóór 1 juli 2022

geplaatst op
Verplichte IPM-certificering: stel je nog in orde vóór 1 juli 2022

Vorig jaar hebben verschillende landbouwers een mail of brief van het Departement Landbouw en Visserij gekregen om zich aan te sluiten bij een controleorgaan inzake verplichte IPM-certificering. Veel landbouwers hebben zich nog niet in orde gebracht en hebben in april een nieuwe brief gekregen. Dit is een laatste waarschuwing vanuit het Departement Landbouw en Visserij om je vóór 1 juli 2022 in orde te stellen.

In mei 2021 werden een groot aantal landbouwers gecontacteerd door het Departement Landbouw en Visserij via een brief of mail om aan te manen zich te registreren bij een erkend controleorgaan (OCI) voor 1 augustus 2021 voor de IPM-certificering en audit. Het Departement Landbouw en Visserij laat weten dat ongeveer de helft van de aangeschreven landbouwers zich nog niet geregistreerd heeft bij een controleorgaan. Daarom zullen ze in het kader hiervan deze landbouwers op 19 en 22 april een laatste waarschuwing sturen via mail of post om zich te registreren bij een erkend controleorgaan vóór 1 juli 2022. Ben je na deze deadline nog niet in orde? Dan kan je hiervoor beboet worden.

Wie moet zich registreren?

Belangrijk is dat je je moet registeren indien je zelf professionele gewasbeschermingsmiddelen gebruikt, maar ook wanneer een derde partij deze bespuitingen komt toepassen op jouw percelen. 

Zolang er een fytolicentie actief blijft op je landbouwbedrijf, is de IPM-certificering verplicht. 
Indien derden of een loonwerker professionele gewasbeschermingsmiddelen toepast op jouw landbouwbedrijf, moet je aan IPM voldoen en wordt je aanzien als een professionele gebruiker. 
Elke landbouwer die in de verzamelaanvraag een perceel of percelen aangeeft op 31 mei, wordt aanzien als de teeltverantwoordelijke voor dit perceel of die percelen en moet dus een IPM-audit ondergaan.
Uitzonderingen zijn voorzien indien je als landbouwer wel al voor IPM of Vegaplan geauditeerd wordt door een controleorgaan, als je een bio-landbouwer bent of als je geen professionele gebruiker van gewasbeschermingsmiddelen bent.

Wat moet je doen?

Als je geen mail of brief gekregen hebt, hoef je geen verdere stappen te ondernemen.
Kreeg je wel een mail of brief, dan hoor je je tijdig te registreren bij een erkend controleorgaan. 
Val je eventueel onder één van de uitzonderingen? Dan moet je dit laten weten aan het Departement Landbouw en Visserij met vermelding van naam, adres, ondernemingsnummer en landbouwnummer én welke uitzondering van toepassing is voor jou.

Waar kan ik extra informatie vinden?

Meer info over IPM en de checklist met de eisen waaraan je moet voldoen, vind je terug op de website van het Departement Landbouw en Visserij onder 'Geïntegreerde gewasbescherming'. Deze eisen maken ook integraal deel uit van de Vegaplan-Standaard dat je kunt raadplegen op www.vegaplan.be.

Bron: SBB Magazine

Posted in: Algemeen | Tags: gewasbeschermingsmiddelen , IPM , gewasbescherming | Comments (0) | View Count: (739)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43