Je bent hier : Tips
dinsdag , augustus , 16 2022

Nieuwe oplossingen en tips

08

Angst voor controle en inspectie: zoek hulp

geplaatst op
Angst voor controle en inspectie: zoek hulp

Het is niet eenvoudig om aan alle administratieve verplichtingen te voldoen. Nochtans kan dit de toekomst van je bedrijf bepalen. Schaam je niet en vraag tijdig hulp.

Administratie wordt in alle wetenschappelijke onderzoeken erkend als een van de belangrijkste oorzaken van stress. Er zijn immers veel soorten administraties voor boeren en tuinders in Vlaanderen.

Coördinaten van de inspecteur

Vraag bij de inspectie steeds een kaartje met de coördinaten van de inspecteur zodat je achteraf je zaken kan aanvullen. Inspecteurs en controleurs moeten zich altijd kunnen identificeren aan de hand van een badge. Hij / zij is wettelijk niet verplicht een kaartje af te geven (is alleen een vorm van hoffelijkheid). Indien er geen kaartje wordt afgegeven, kan je met je gsm een foto maken van de badge. 

Indien je je hierover zorgen maakt, zoek dan ondersteuning

  • Informatie mestbank bij een VLM kantoor in je buurt
  • Voor Sanitel kan je ondersteuning vragen aan DGZ: indien het je zelf niet lukt om alles in orde te brengen en te houden, kan je DGZ (tegen betaling) vragen om op regelmatige basis je dieradministratie in orde te komen brengen.
  • Voor autocontrole van het FAVV kan je ondersteuning vragen aan je afnemers of syndicale organisaties. Bel hen op met de vraag hoe ze dit organiseren. We kopieerden een artikel over je rechten bij controle.
  • Voor sociale inspecties kan je je laten voorbereiden door je sociaal verzekeringsfonds. Je syndicale organisatie kan je informeren welke advocaten de materie kennen, om bij vaststellingen je rechten te verdedigen.
  • Voor milieuinspectie kan je bellen naar je syndicale organisatie.

Bijstand tijdens controle

Tijdens een controle mag je je altijd laten bijstaan door een adviseur van een landbouworganisatie of dienstverlener. Een vriend of familielid kan optreden als getuige en notities nemen van wat er gezegd wordt en vastgesteld wordt. 

We zien regelmatig dat mensen de brieven van de overheid niet begrijpen en hierdoor (tijdelijk of definitief) veel geld verliezen.

Erken fout, als er fouten gemaakt zijn. Vraag best direct aan de controleur om de link door te mailen waar je de reglementering (wetten, decreten en uitvoeringsbesluiten) kan lezen om toekomstige fouten te voorkomen. 

Indien je er niet uitgeraakt, kan je terecht bij de klachtendienst

De procedures voor de resp. Vlaamse klachtendiensten zijn ondanks nuanceverschillen in functie van de aard van de inhoudelijke materie grotendeels identiek. In grote lijnen kunt je de procedure terugvinden op de webpagina van het Departement Landbouw en Visserij. Op niveau van de Vlaamse overheid zijn de procedures voor de verschillende entiteiten identiek.

Landbouwers die vragen hebben naar aanleiding van een controle, kunnen we slechts aanbevelen om met de controlerende instantie contact op te nemen. Als men een klacht heeft naar aanleiding van een controle dient men wat de Vlaamse instellingen betreft in eerste instantie klacht in te dienen bij de voornoemde klachtenbehandelaars van de betrokken entiteit.

In de 2de lijn (als men niet tevreden is over de behandeling van de klacht of over het resultaat van de behandeling) kan men zich nog steeds tot de Vlaamse Ombudsdienst richten.

Voor ondersteuning bij het opmaken van het dossier kan je gratis beroep doen op de voorlichters van de landbouworganisatie of de medewerkers van vzw Boeren op een Kruispunt.

Schaam je niet en vraag tijdig hulp

Indien je argumenten hebt om in beroep te gaan, kunnen de medewerkers van de landbouwsyndicaten die voor je op papier zetten om zo je bezwaarschrift in orde te brengen.

Posted in: Algemeen | Tags: administratie , inspectie , controle | Comments (0) | View Count: (3349)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top