Je bent hier : Tips
maandag , januari , 24 2022

Nieuwe oplossingen en tips

25

Studie rond landbouwrisico’s: Evolutie van de lange termijn bedrijfsmarges, beleidswijzigingen en grond worden gepercipieerd als grootste risico.

geplaatst op
Studie rond landbouwrisico’s: Evolutie van de lange termijn bedrijfsmarges, beleidswijzigingen en grond worden gepercipieerd als grootste risico.

                                                                                                                                                                                                                    19.02.2014 - ILVO persbericht

De thema’s ‘risico’ en ‘risicobeheer’ zijn de laatste jaren brandend actueel binnen de landbouw. Zo krijgt risicobeheer, en de rol van de overheid hierin, een opvallende plaats in de het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB).

ILVO en de Universiteit Hasselt (het onderzoeksconsortium ARAMIS met de steun van IWT) samen met AMS (afdeling Monitoring en Studie, Departement landbouw en visserij) hebben in het voorjaar van 2013 een grootscheepse enquête uitgevoerd bij alle landbouwers (759) van het Vlaamse LanbouwMonitoringsNetwerk, om te weten welke risico’s de landbouwers zelf ervaren en hoe zij denken deze te kunnen beheren.

De resultaten verrassen op een aantal punten. Terwijl de onderzoekswereld, de sector en het beleid in discussies over ‘risico en risicobeheer’ vaak (enkel) focussen op de aspecten prijsvolatiliteit, risicomanagement en extralegale verzekeringen, blijken landbouwers meer wakker te liggen van de evolutie op langere termijn van de marge tussen inkomsten en uitgaven dan van de prijsvolatiliteit op korte termijn. Risicobeheerstrategieën zoals contractteelt, verzekeringen en termijnmarkten rekenen ze bij de minste relevante. Een pak belangrijker vinden ze strategieën zoals liquiditeitsmanagment, diversificatie en schuldmanagment. Behalve de marktrisico’s maken de landbouwers zich ook zorgen over risico’s gekoppeld aan beleidswijzigingen en grondbeschikbaarheid (kwantiteit en betaalbaarheid), en over het risico op ziekten en plagen.

Gezin als buffer voor bedrijfsrisico’s

De resultaten tonen aan dat het gezin voor een groot deel de risico’s van het landbouwbedrijf buffert, door strategieën zoals niet-landbouw tewerkstelling en besparen op persoonlijke uitgaven. De onderzoekers stelden een indicator op, bestaande uit 9 vragen, die aangeeft in welke mate er interacties plaatsvinden tussen beslissingen op het bedrijf en beslissingen binnen het gezin. De gemiddelde score hiervan was 3,33 op een schaal van 1 (weinig tot geen bedrijf-gezinsinteractie) tot 5 (zeer veel bedrijfs-gezinsinteractie). De hoge score bewijst dat de gezinnen gemiddeld gesproken de bedrijfsrisico’s en de gevolgen hiervan opvangen en beheren.

Posted in: Algemeen | Tags: familiale landbouw , gezinslandbouw , gezin als buffer tegen crisis | Comments (0) | View Count: (1211)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top