Je bent hier : Tips
vrijdag , mei , 07 2021

Nieuwe oplossingen en tips

24

Leren onderhandelen met schuldeisers.

geplaatst op
Leren onderhandelen met schuldeisers.

Het onderhandelen met schuldeisers is soms een vak apart...zo lijkt het althans.
Eigenlijk is het helemaal niet zo moeilijk:  het enigste wat je moet doen is , gewoon niet bang zijn.

Maar ja, dat is makkelijk gezegd dan gedaan, en daarom geven we je hierin wat handige tips.

 1. Je berekent aan de hand van een kasplanning hoeveel geld je kan verdelen tussen je schuldeisers. Vaak is dit  het resultaat  van het aftrekken van je vaste lasten van je inkomsten.
 2. Je deelt dit verschil door het totale bedrag van openstaande facturen van leveranciers. Zo weet je welk percentage je iedere schuldeiser kan aanbieden. De grootste schuldeisers krijgen zo evenredig als de kleinere schuldeisers.
 3. Bel je schuldeiser op, noteer de naam van de medewerker en maak de afspraak.
 4. Vraag van deze afspraak altijd een schriftelijke bevestiging of schrijf zo nodig zelf een bevestiging. Dit kan ook via een e-mailtje, dan je even uitprint voor je dossier.
 5. Begin bij de afspraak in ieder geval direct met afbetaling van de door jou voorgestelde termijn. Ook al krijg je geen toestemming of is het antwoord nee: zolang de schuldeiser niet is terugbetaald en je dit volhoudt,  kan je van een stilzwijgende toestemming uitgaan.
 6. Bedenk goed dat een gerechtelijke procedure je schuldeiser ook geld kost en men hiertoe niet snel zal overgaan. Men blaft soms hard en vaak bijt men niet.
  1. Indien de schuldeiser een deurwaarder inschakelt voor een beperkte factuur, wordt de deurwaarder voor ieder bezoek wel betaald, maar daalt de hoofdsom zeer traag. Je schuldeiser beseft ook dat het ereloon van de deurwaarder beter kon besteed worden om de factuur in te lossen.
  2. Legt een deurwaarder evengoed beslag, dient de deurwaarder zich te houden aan beperkende regels. Vaak is dit dan zelf minder waard dan dat je aanbiedt als betalingsregeling. In dat geval duurt het alleen maar langer dat het is betaald, en eenmaal beslag gelegd door een deurwaarder, dan kunnen de resterende schuldeisers, indien men beslag wil leggen,  gewoon in de rij verder aansluiten.
  3. Indien je gedagvaard wordt voor de handelsrechtbank, is het bijna regel dat je van de rechter wél een betalingsregeling krijgt. Je schuldeiser weet dit ook.
  4. Indien je in een WCO-procedure met gerechtelijke bescherming stapt, is de betalingstermijn meestal 5 jaar en wordt zelden de hoofdsom van leveranciers betaald.
  5. Indien je failliet gaat, krijgen de bevoorrechte schuldeisers (met de curator en banken op kop) eerst hun geld. Als er iets overschiet, wordt dit verdeeld over de andere schuldeisers.
 7. Neem in uw achterhoofd mee dat we in een recessie leven:  het gaat dus slecht in de land- en tuinbouw in Vlaanderen : Duizenden mensen zitten met het zelfde probleem  als jij.
 8. De gouden regel is wel: Blijf praten met schuldeisers en blijf betalen;  al is het maar 1 euro. Men ziet je goede wil en men neemt je dan ook vaker serieuzer dan wanneer je ‘even’ niets betaalt.
 9. Doe een voorstel die je ook kunt waarmaken en laat je vooral niets opdringen. Zo voorkom je dat je een (opgedrongen en) gemaakte afspraak niet zou kunnen nakomen.
 10. Overigens wil een schuldeiser het liefst een zo groot mogelijke afbetaling en daarmee een zo kort mogelijke doorloop tijd maar..............

WAAR NIETS IS, VERLIEST DE KEIZER ZIJN RECHTEN EN
VAN EEN KALE KIP VALT NIET TE PLUKKEN!!

 • Mocht je ondanks deze tips er zelf niet uit komen:  schaam je niet en vraag  dan hulp bij je boekhouder of consulent van je landbouworganisatie.
 • Je kan ook vragen of een vriend, collega of familielid de onderhandeling voor je wil voeren.
 • We kunnen een vrijwilliger van vzw Boeren op een Kruispunt langs laten komen, die van bij jou thuis belt en onderhandelt.
 • Indien ook niet mogelijk, kan je ons gratis bellen.
  Stuur ons de probleembrief of –factuur door en we nemen in uw plaats contact op met je leverancier. Wij willen proberen te bemiddelen tot een haalbare oplossing.

Tip voor verenigingen:
In de ondernemerscursussen is er veel aandacht over 'hoe onderhandelen bij aankoop- of verkoop'. Misschien kunnen de docenten ook een les geven 'hoe onderhandelen met schuldeisers?'.  Wellicht is het aantal geïnteresseerden voor zo'n opleiding nog groter.

 

Posted in: Algemeen | Tags: spreiden , regeling , faillissementspreventie , onderhandelen , bemiddelen , betalingsuitstel | Comments (0) | View Count: (2758)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Facebook LinkedIn Twitter

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top