Je bent hier : Tips
zondag , september , 25 2022

Nieuwe oplossingen en tips

14

Volharden in verliezen

geplaatst op
Volharden in verliezen

Signalen

Iedereen wordt wel eens geconfronteerd met een mindere periode. Maar soms moet je onder ogen durven zien dat de malaise niet meer van voorbijgaande aard is.

  • Je ziet de buffer, waar je zo hard voor gewerkt hebt, steeds meer slinken.
  • Leveranciersschulden lopen op.
  • Je voelt aan dat het onverantwoord is om de risico’s te dragen.
  • Nodige vervangingsinvesteringen en herstellingen worden (te) lang uitgesteld.

De uitdaging bij het ondernemen is het tijdig detecteren van wat wel verbeterbaar is en dat ook zo snel mogelijk toepassen.

Ken je bedrijf

Een beeld hebben van je eigen bedrijf, is een eerste stap: dit vereist van de bedrijfsleider een bereidheid om eerlijk te zijn en een bereidheid om dingen op papier te zetten.

Over welke hulpmiddelen beschik je?

  • Stel een balans op: ik heb wel wat goederen in eigendom, maar hoeveel schulden staan daar tegenover?
  • Maak een kasplanning: welke inkomsten komen er maandelijks binnen en wat zijn de uitgaven voor dezelfde periode? Kan alles op een redelijke termijn betaald worden?
  • Bekijk de resultatenrekening en de bedrijfseconomische boekhouding van je bedrijf. Een jaarlijkse bespreking of interpretatie van de resultaten is onontbeerlijk.

Hefbomen zoeken

Op ieder bedrijf zijn hefbomen aanwezig, die voor extra rendement zorgen zonder grote bijkomende investeringen. Zoek samen met een derde naar die hefbomen. Bijvoorbeeld: betere administratie, betere vermarkting, betere technische resultaten, ...

Beslissingen uitvoeren

Nadat de analyse gemaakt is en je weet waar de hefbomen liggen om de rendabiliteit op te krikken, stelt zich een heel belangrijke vraag:

Hebben wij de moed en de mogelijkheden om dit nu aan te pakken?

Gun jezelf de tijd om tot een beslissing te komen, maar schuif de beslissing niet voor je uit, leg je zelf een deadline op.

Durf de verschillende mogelijkheden onder ogen zien, ook stoppen met een bedrijfstak of met het bedrijf. Anderen kunnen je daarbij helpen: de boekhouder, je bedrijfsadviseur, je huisadvocaat, de bank, vzw Boeren op een Kruispunt.

Neem nooit impulsief een besluit in een toppunt van vreugde, verdriet of woede. Spreek alles goed door met je partner, en/of iemand die met jou begaan is. Neem daarna een besluit.

Na je beslissing is het belangrijk aan de slag te gaan en een stappenplan op te stellen. Als je je niet goed voelt bij het project, maak de stappen dan kleiner en concreter. Maar blijf alert.

Ken jezelf

Soms denken mensen dat ze zonder rust alles zelf wel zullen ‘rond’ krijgen. Hiermee ondermijn je je draagkracht. Fysische en geestelijke signalen geven aan dat een grens bereikt of overschreden is.

Voor jezelf en de gezinsleden zorgen is prioritair in lastige periodes. Verzorg je voeding, je slaap, je sociale contacten.

Onze boodschap: start op tijd met een kritische blik en spreek over de situatie binnen het gezin en met mensen die je vertrouwt.

U kan deze tekst ook terugvinden in onze folder over verliezen.

Posted in: Algemeen | Tags: | Comments (0) | View Count: (780)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top