- Bedrijven met liquiditeitsproblemen en veel onbetaalde facturen vroegen in 2015 vrijstelling voor sociale bijdragen aan. Op basis van de lange lijst onbetaalde facturen en achterstallen op kredieten, werd dit (logisch) vlot toegestaan.
- Andere bedrijven vroegen een verlaging van de voorlopige sociale bijdragen.
Nu in 2017, wordt de definitieve sociale bijdragen berekend op basis van het belastbaar inkomen. (er wordt geen rekening gehouden met onbetaalde facturen: de rekenbasis is dus veranderd).
Wie in de loop van 2015 keihard werkte om uit de problemen te geraken en hierdoor toch een hoger belastbaar inkomen realiseerde, krijgt nu een hoge factuur toegezonden. Aangezien bijbetalingen worden gezien als 'achterstallige' betalingen, komen er nu achterstalligheidsintresten bij.
(Normaal is de boete 3% (per kwartaal) x 4 + 7% (per jaar).
Op veel bedrijven waar de onbetaalde leveranciersschulden nog niet zijn opgelost, is dit moeilijk om uit te leggen.
Wie deze verhogingen en boetes nog steeds niet kan betalen, raden we aan om terug een betalingsregeling te vragen (tot 24 maanden) of een extra lening op afbetaling (LOA) bij de bank.
In 2017 zijn de prijzen in enkele sectoren hoog : het valt te verwachten dat het belastbaar inkomen dus ook hoog zal zijn.
U kan aan de handen de eerste 2 kwartaalaangiften al een simulatie (laten) maken door uw boekhouder.
Daarom raden we u aan om tijdig uw voorlopige bijdragen voor sociale bijdragen te laten verhogen.
Kijk tegelijkertijd of u geen voorafbetalingen (inkomsten-)belastingen moet doen: de banken helpen dit graag financieren.
Hogere sociale bijdragen kan u trouwens aftrekken van uw belastbaar inkomen.