Je bent hier : Tips
vrijdag , augustus , 19 2022

Nieuwe oplossingen en tips

01

Eenzaam zijn kan net zoveel pijn doen als fysieke pijn

geplaatst op
Eenzaam zijn kan net zoveel pijn doen als fysieke pijn

In de 10 jaar begeleiding bezochten we veel mensen waar de eenzaamheid duidelijk voelbaar was. Door het verlies van ouders, een partner of een beroepsactiviteit komen mensen soms terecht in een situatie die ze niet aankunnen. 

Wie last heeft van eenzaamheid hoeft zeker niet geïsoleerd te zijn. Eenzaamheid is een gevoel, geen situatie. Alleen zijn hoeft niet te betekenen dat men zich alleen voelt.

Eenzaamheid houdt in direct verband met de inhoud van relaties die men heeft en die men zich zou wensen. Wanneer hierin geen evenwicht is, kan eenzaamheid ontstaan.

We zijn als hulporganisatie bereid om contact te houden via onze vaste medewerkers of vrijwilligers, maar ervaren dat deze contacten op de lange duur toch wegvallen.

Daarom doen we beroep op onze lezers.

Wie zich eenzaam voelt, vragen we toch contact te houden
of een eerste nieuwe stap te zetten met mensen,
waar je thuis voelt en waar je je verbonden voelt.

Er zijn veel ontmoetingsplaatsen waar je mensen vindt die je welkom heten.

 • Familie en vrienden kennen je zoals je bent.
 • Je kan collega’s opzoeken en meedenken, meehelpen hoe ze hun dagelijkse beslommeringen oplossen.
 • Je kan ook nieuwe netwerken opzoeken.
  • Ben je handig, ga eens naar een Repair Café en ervaar wat daar allemaal kan hersteld worden.
  • Ben je een slimme tuinier, word dan lid van een lokale tuinvereniging Velt, TuinHier, een CSA … om te zien hoeveel lekker voedsel ze kunnen halen uit een beperkte tuinoppervlakte.
  • Je kan terecht bij je lokale welzijnsschakel voor een babbel en een kop soep. Ze willen misschien weten wie je bent en wat je kan doen voor de vereniging.
  • Je kan naar een wandeling gaan via een wandelvereniging, een sneukeltoer of een verlichte boerderijtocht in de buurt.
  • Laat je inspireren door de bezienswaardigheden op de lokale markt en boerenmarkt. Misschien kan je zelf nog iets leren van die handel.

Je kan ook zelf eenzame mensen opzoeken

 • Sommigen hebben niet de kracht en de goesting om zelf contact op te nemen, maar bij aankomst voel je zo, dat je welkom bent. Ze wachtten op je bezoek en je verhaal.
 • Anderen willen wel naar een lokale vereniging gaan, maar zien er tegen op om alleen te gaan. Indien je belt om samen te rijden naar de volgende activiteit, springen ze graag in je auto. Samen op pad is veel gezelliger. En als je bij vertrek goed afspreekt, is er altijd een veilige chauffeur om thuis te geraken.
 • Misschien wonen er oude vrienden op een te grote afstand om langs te gaan. Je kan hen bellen: iedereen heeft bijna een gsm en we gebruiken hem niet meer om eens ‘hoi, hoe is’t’ te vragen.
 • Heel wat alleenstaande boeren en boerinnen hebben moeite om door hun werk te geraken. Maar wanneer iemand even komt kletsen, kan het werk sneller gedaan worden.
 • Sommige zieken zagen al lange tijd niemand anders dan de dokter en de thuisverpleging. Je bezoek brengt een nieuw verhaal , los van sleur van hun ziekte.
 • Ouderen krijgen te weinig bezoek, terwijl ze nog zoveel willen vertellen en nog zoveel vragen hebben over wat rond hen gebeurt. Een bezoekje hoeft niet lang te duren, maar toont wel dat je nog betrokken bent.
 • Nodig eens iemand uit bij je thuis. Laat eens zien waar je mee bezig bent, wat je kweekte of wat je hebt gemaakt. Je kan hen misschien inspiratie geven.

Waar zijn de vrienden van destijds gebleven?

Waar zijn toch al onze maten van weleer?
je school, de KLJ? De Groene Kring? JABS? de landelijke gilde of KVLV, ABS of VABS?

Ze zijn er nog wel : op hetzelfde adres van vroeger,
maar door de snelheid van ons leven, zijn we er dikwijls voorbij gereden.
Gejaagd door de wind.

Spreekt het je aan? En wil je ons helpen?

Bel even 0800.99.138.
We willen een netwerk maken van mensen die mekaar blijven contacteren.
Ook wanneer onze begeleiding al lang is stil gevallen.

Ben je bestuurslid van een lokale vereniging?

Focus je ledenwerving en ledenbehoud eens op de alleenstaanden in je omgeving. Gevraagd worden om lid te worden of te blijven, doet hen deugd.

Posted in: Algemeen, Rundvee, Varkenshouderij, Pluimveehouderij, Tuinbouw, Akkerbouw | Tags: vriendschap , solidariteit , zorg voor mekaar , eenzaamheid | Comments (0) | View Count: (3287)
Comment function is not open

Help ons door onze tips te delen

Ontvang de meest gelezen tips elke maand in je mailbox door je in te schrijven op de nieuwsbrief.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43

Top