Je bent hier : Verhalen  >  Getuige27
woensdag , juni , 19 2019

Het doet zo'n deugd om eens over je zorgen te kunnen praten, zonder dat je bang moet zijn voor de beschuldiging.

"Verandering is een weerstand overwinnen, maar nu stel ik het beter.
Maar toch wil ik volmondig bevestigen eens boer, altijd boer."

Verandering is een weerstand overwinnen, maar nu stel ik het beter. Ik wil toch volmondig bevestigen eens boer, altijd boer.

Ik ben nooit mezelf kunnen zijn op het bedrijf, door de dichte aanwezigheid van mijn ouders: ik heb nooit keuzes voor mezelf kunnen maken.

De landbouw is gekenmerkt door het belang van de familie, maar elke generatie heeft toch een eigen kijk op het leven. Mijn ouders hebben na de bedrijfsovername veel geholpen op het bedrijf: dit was ten gunste van de meerwaarde van hun bedrijf bij de verkoop ervan.

De beïnvloeding van mijn ouders zijn zwaar gaan wegen op de relatie met mijn vrouw. Mijn vrouw werkte toen deeltijds buitenshuis, maar was ook zeer actief op het bedrijf. Ze werd echter te vaak beoordeeld, begluurd door mijn ouders, wat een grote rem was op de ontplooiing van het bedrijf volgens onze visie.

De financiële impact van de overname van een familiaal landbouwbedrijf zet enorme druk op de familiale relaties. Tijdens de echtscheidingsprocedure merkte ik een groot verschil tussen de cultuur, die er heerst tussen burgergezinnen en landbouwersgezinnen. De ouders van mijn ex hebben niet voldoende gevochten om op het cruciale moment te opteren voor het samen blijven van het jonge gezin. Landbouwersfamilies vechten meer voor de familie, ze dragen de familie, het gezin hoog in het vaandel.
Ik merkte het verschil van de beide culturen en stel nu vast dat er te weinig is geïnvesteerd in een familiale en relatie bemiddeling. Indien ik Boeren op een Kruispunt op dat cruciale moment van mijn leven kende, had mijn leven er vandaag heel anders uitgezien.

Ik begrijp dat er veel landbouwerszonen vrijgezel blijven, dochters uit landbouwgezinnen opteren om de landbouw vaarwel te zeggen, meisjes uit andere zelfstandige middens hebben niet de feeling wat de landbouw precies inhoudt. Door het zeer dicht bij elkaar wonen, de hete zucht van mijn ouders voelden we steeds in onze nek als een beklemmend gevoel. Uiteindelijk is de relatie stuk gelopen.

Ik de beginperiode had ik enorme vechtlust, ik was gedempt in het onbekende. Pas later werd alles duidelijk: in werkelijkheid sta ik nu alleen.
Het zwarte gat was overal aanwezig: ik stond plots alleen met alle werk, er was de zorg voor de kindjes, het intense verdriet, de liefde voor mijn vrouw voelde ik nog steeds.
Ik was nog meer afhankelijk van mijn ouders, de eenzaamheid knaagde hard. Ik kon mijn gevoelens niet meer uiten, ik miste de babbel in ons bed bij het slapengaan.

Op het bedrijf zag ik plots de problemen niet. Mijn voeten wogen gelijk 500 kg, mijn reflexen waren erg vertraagd. Vroeger ging ik fluitend de melkstand binnen, nu trok er met tegenzin naar toe. Met als gevolg erge uierontstekingen en pootproblemen bij de koeien, waardoor de rendabiliteit onder alle problematiek ging wegen. Ik zat in zak en as, ik had een zware depressie.

Mijn bankdirecteur heeft me de weg naar Boeren op een Kruispunt gewezen. Jammer dat ik de organisatie niet vroeger kende.
Je weet dat je vanaf dat moment er niet meer alleen voor staat. Je kan in alle vertrouwen spreken. Bij wij kan je dit anders? Andere bezoekers van het bedrijf hebben commerciële intenties, over je problemen praten doe je niet met hen.
Ik was versteld van feeling met de landbouw, die de medewerkers van Boeren op een Kruispunt hebben. Ik was onmiddellijk op mijn gemak.
Ze staan open voor al je gedachten en filteren je gedachten naar een oplossing. Ze steunen je in het nemen van een beslissing, doordacht en met inzicht van de situatie. Ze gaan niet over glad ijs.

Heel belangrijk is de combinatie van de technische en de psychosociale ondersteuning van Boeren op een Kruispunt. Hun steun, de goede ervaring die ik vaststelde na hun hulp heeft medebepaald, waar ik nu sta, welke richting ik ben ingeslagen.

Als ik terug kijk naar die periode, merk ik dat ik tot een beslissing ben gekomen in de korte periode van 1 jaar. Echtscheiding, verkoop van het bedrijf en een nieuwe start.

Ja maar zo ben ik ook van aard: het moet vooruit, hoe moeilijk de drempel ook is. Mijn commerciële inzichten maakt het me ook gemakkelijker om vlug te beslissen, maar om me toch niet hals over de kop in een avontuur te storten.
De steun van een goede collega heeft me ook geholpen om een nieuwe start te nemen: hij heeft me mee uit het isolement gehaald, me geholpen om een goede job te vinden.

Mijn ervaring is dat mijn afkomst uit de landbouwsector zeer geapprecieerd wordt op de arbeidsmarkt. De vaardigheden, de inzichten in werk, de no-nonsense, de gedrevenheid.

Ik voel me nu goed in mijn vel.
Als ik even stilsta, mijmer en bewust met het leven omga, zie ik nu de schone kanten van het boeren, maar ook de schone kanten van het nieuwe leven.
Ik herhaal nog even, eens boer altijd boer, maar er zijn ook zoveel positieve dingen in het nieuwe leven. De moeite om met volle teugen te genieten

(naam wel bekend bij vzw)

Op zoek naar ondersteuning
of een luisterend oor?

Bel gratis naar 0800.99.138.

Verder naar Uitgebreide verhalen van adviesvragers

Top