Je bent hier : Verhalen  >  Getuige31
woensdag , juni , 19 2019

Ondanks alles, maken we het nog gezellig voor onszelf.

"Toekomst gaaf houden en stoppen met geld verliezen."

Van thuis uit was ik grondig vertrouwd met de landbouwsector. Mijn ouders hebben een gemengd bedrijf met koeien en varkens. Ikzelf ben gestart op een vreemd bedrijf met alleen varkens, zeugen en afmest van vleesvarkens.

Ik was drie jaar bezig, toen ik geconfronteerd werd met financiële problemen. De oorzaak hiervan was de financiële crisis, lage prijzen, hoge voederkosten en verminderde productie wegens verouderde stallen. De eigenaars van de stallen lieten niet toe dat de stallen grondig verbouwd zouden worden. Om de groeiende schuldenberg onder controle te houden ging ik dag en nacht werken. Ik nam ook extra jobs aan.

Omdat de situatie financieel onhoudbaar werd, heb ik het bedrijf eens laten doorlichten door een onafhankelijke boekhouder en door vzw Boeren op een Kruispunt. Beiden hebben aangetoond dat de financiële put niet meer te dichten was, aangezien de varkensprijzen zo laag bleven. Als jonge mensen wouden mijn partner en ikzelf onze kansen om nog een (andere) toekomst op te bouwen gaaf houden. De beslissing om te stoppen als varkenshouder leek dan ook voor de hand te liggen...

De meesten mensen die ons kennen waren verrast, maar voor mij was het een opluchting. Ik heb wel veel steun gekregen van de directe omgeving, behalve van mijn vader. Die begreep het niet. In zijn denkwereld zijn er altijd goede en slechte periodes geweest in de varkenshouderij…

Via goede vrienden ben ik in de bouwsector terecht gekomen. Het is weliswaar hard werken, maar je bent meestal je eigen baas, zit overal in Belgie en het is heel veel buitenwerk. Ik voel me dan ook zeer goed in mijn nieuwe werkomgeving. Ik zie alleen maar voordelen aan mijn nieuwe werksituatie. Voor het harde werk word ik nu tenminste betaald. Financiële zekerheid is het belangrijkste, want hierdoor krijg je ook een stabieler leven en kan je er meer van genieten! Mijn onmiddellijke omgeving profiteert hier ook van: doordat ik vast werk heb, heb ik meer vrije tijd en kan ik nu ook meer tijd vrijmaken voor de vrouw, de vrienden en collega's.

Het was een moeilijke beslissing, maar we zijn nu heel blij dat we ze genomen hebben. Nu is het alleen nog bang afwachten voor de uitspraak van het faillissement.

(naam wel bekend bij vzw)

Op zoek naar ondersteuning
of een luisterend oor?

Bel gratis naar 0800.99.138.

Verder naar Uitgebreide verhalen van adviesvragers

Top