Je bent hier : Verhalen  >  Getuige32
woensdag , juni , 19 2019

Ik zeg het zoals ik het denk.

"3 jaar na stopzetting van tomatenkwekerij."

Eric en Marina zijn een leuk koppel van eind de 40 en hebben vier kinderen. Ze staan positief in het leven en proberen het glas altijd als half vol te zien i.p.v. half leeg. Ze hadden een tomatenkwekerij maar besloten drie jaar geleden te stoppen.

Onze jongste is nu 15, maar geen één kind volgt een landbouw opleiding.
In 1985 zijn we begonnen, in' 87 een uitbreiding gedaan en zeven jaar later een grondige update! Maar nu stonden we voor het voldongen feit om weer zwaar te moeten investeren voor de komende 15 jaar! De nieuwe tomatenplantjes waren al gezaaid, maar na weer een dag hard werken terug te komen van de veiling en bijna niks gekregen te hebben voor de tomaten ,vond ik het genoeg geweest en zei tegen Marina; Ik wil stoppen…………. Naar de boekhouder gestapt ,alles laten uitrekenen, kijken wat het beste was en naar de bank gegaan. Maar dan……..dan komt het, de slapeloze nachten……..wat nu? Hoe moet het nu verder? Wat kan ik gaan doen? Ben ik nu een loser? NEE, ik geef gewoon toe dat ik zo niet langer wil werken. Zoveel wetjes en regeltjes, papierwerk…..en dat terwijl de tomaten uit Spanje in de rekken van de supermarkt liggen en veel goedkoper zijn…….maar die hebben al die regeltjes niet, wij wel! En toch is dit één Europa??????? Maar we hadden de beslissing genomen. Ik, Marina, vond al heel snel werk als administratief bediende en zette de kinderen op mijn naam. Ik, Eric, ging werken als zelfstandige binnen de vennootschap en huur mezelf als het ware uit. Ik werk nu als chauffeur en heb toch nog veel vrijheid. Ontmoet mensen onderweg en krijg weer waardering voor het werk wat ik doe! Dat was eerst wel wat anders! Hard werken en nog geen winst ,afwachten wat je kreeg voor iets waar je zo hard voor en aan gewerkt had! Hoe hebben we het toch zover kunnen laten komen als agrariërs!

We zijn nu 3 jaar later en we hebben er geen spijt van!!! We zijn zelfs blij dat we toen die moeilijke stap gezet hebben! Ik, Marina, heb het heel moeilijk gehad met het feit dat ik er niet meer zoveel kon zijn voor de kinderen. Want als je al die jaren samen gewerkt hebt en samen voor de kinderen hebt kunnen zorgen ,er zijn al ze thuis komen, er zijn met de vakanties ,dan valt het niet mee als dat ineens weg valt en je de kinderen moet loslaten! Daar komt nog bij dat ik het jaar geen verlof kon oppakken omdat ik van het zelfstandige statuut naar een werknemersstatuut ging.

Maar we zijn heel tevreden nu. Hebben veel geleerd. Ons leven is nu rustiger geworden, en we weten wat we financieel op het einde van de maand mogen verwachten. Ook al zijn de bedragen kleiner, hetgeen overblijft is beter!! Stoppen duurt een jaar ,maar nog steeds krijgen we papieren thuis om weer in te vullen. Spijtig vinden we het wel ,dat we hebben moeten stoppen uit economische oogpunt , maar we hebben wel een eigen leven gekregen. Collega's, een leven buiten de 4 muren van het bedrijf en dat ervaren we allebei als heel positief. Blijven praten vinden we ook heel belangrijk! Met elkaar ,met de nodige instanties waaronder Boeren op een Kruispunt die we pas in een later stadium 'ontdekt' hebben via een vergadering, met de boekhouder die ook flink met ons meedacht. Werk is er genoeg, zeker als zelfstandige willen je ze graag hebben en vergeet niet dat een bedrijfsleider HEEL VEEL kan. Als zelfstandige van een agrarisch bedrijf ben je heel handig en je kunt veel meer dan je denkt. Maar je zelfvertrouwen heeft een deuk gekregen omdat je geen waardering hebt gekregen voor het harde werken, geen financieel resultaat waardoor je je goed voelt, nee de deksel op je neus, dat krijg je, want als BASIS producent van de voeding draag je heel de ladder en dat weegt zwaar door!

We hebben nu veel meer rust gekregen. Veel minder zorgen. Frustraties vallen weg i.v.m. al die wetjes en regeltjes die we opgelegd krijgen door de overheid en die ons handen vol geld kosten. We zijn op vakantie geweest, iets wat eerst ook nooit kon. Ons advies is; Als je financieel kunt stoppen…….DOEN!!! Het brengt je zoveel meer! Er is nog zoveel moois meer in de buitenwereld!!!!

Auteur van getuigenis Wilma

(naam wel bekend bij vzw)

Op zoek naar ondersteuning
of een luisterend oor?

Bel gratis naar 0800.99.138.

Verder naar Uitgebreide verhalen van adviesvragers

Top