Je bent hier : Verhalen  >  Getuige reorganisatie1
woensdag , juni , 19 2019

Sierteler gebleven door die dingen te houden, waar we iets aan hebben.

"Bloemen maakten plaats voor quality time"

Beste Boeren op een Kruispunt

Dit is in het kort het verhaal van mijn reorganisatie.
Mijn vrouw en ik zijn altijd bloemisten in hart en nieren geweest. We stampten eigenhandig een volledig nieuw bedrijf uit de grond. Zeker in de beginjaren ging het ons voor de wind: we maakten voldoende winst zodat we er konden van leven met de opgroeiende kinderen, we onze schuldeisers konden afbetalen en er nog ruimte was voor uitbreiding.

Door personeelsproblemen slaagden wij er op een gegeven moment niet in om onze schuld bij de bank af te korten. De bank dokterde een scenario uit waarbij het bedrijf weliswaar gered werd door het te verkopen aan onze zoon, maar wijzelf bleven wel zitten met een loodzware aflossing van een deel van de restschuld voor nog heel wat jaren. Daarenboven zorgde deze constructie ervoor dat het generatieconflict met onze zoon verder escaleerde ….

Toen ook nog de kosten (energie!) pijlsnel stegen en wij hier geen antwoord konden op bieden via een omzetstijging smolt het laatste beetje werkplezier weg bij mij en mijn vrouw.

In die periode woonde ik een vergadering bij waar iemand van vzw Boeren op een Kruispunt hun kijk op de situatie in de land- en tuinbouw kwam toelichten. Met toenemende verbazing zat ik te luisteren: bijna alles wat er verteld werd was zo herkenbaar voor mij, ik kon het gewoon overzetten naar mijn bedrijfs- en familiesituatie! Na instemming van mijn vrouw maakten we dan ook een afspraak voor een plaatsbezoek. Het belangrijkste wat er voor mijn vrouw en mij uit het gesprek kwam, was dat, i.p.v. alsmaar verder te doen op de ingeslagen weg, het raadzaam is om in moeilijke situaties eens de tijd te nemen om stil te staan bij je bedrijfs- en gezinssituatie:

  • Ben ik wel tevreden met de huidige situatie?
  • Wat denken mijn familieleden van de situatie?
  • Zouden zij het anders doen/willen?

Hierdoor nam ik eindelijk eens tijd om na te denken over wat mijn kinderen als alternatieve toekomstplannen naar voor schoven. Aangezien ik ondertussen vervroegd op pensioen kon gaan en de rendabiliteit in de bloemisterij alsmaar bleef zakken, heb ik samen met mijn vrouw en kinderen de knoop doorgehakt om te stoppen met de bloemisterij en de vrijgekomen ruimte als winterstandplaatsing voor caravans en motorhomes te verhuren.

Het loslaten van de bloemisterij is me wel zwaar gevallen, maar het klaar maken van de ruimtes voor de stalling ging uiteindelijk zo vlot dat 1 jaar na stopzetting van de bloemisterij-activiteiten alle beschikbare standplaatsen verhuurd zijn! We moeten zelfs werken met een wachtlijst!

Tijdens deze periode van verandering is onze familie ook sterk naar elkaar toegegroeid. Doordat onze zoon de last van de bloemisterij niet meer draagt en hij een eigen toekomst kan uitbouwen als loontrekkende, zijn de conflicten tussen hem en mij nu volledig van de baan.

Zowel mijn vrouw, onze kinderen en ikzelf kijken met grote voldoening terug op deze periode van veranderingen! Zowel op financieel vlak als op relationeel vlak binnen de familie staan we er nu veel beter voor dan toen we nog de bloemisterij hadden.

Ik hoop dat sommige collega's hieruit inspiratie kunnen putten.

Op zoek naar ondersteuning
of een luisterend oor?

Bel gratis naar 0800.99.138.

Verder naar Uitgebreide verhalen van adviesvragers

Top