Je bent hier : Welkom  >  Oprichting
maandag , december , 05 2022

Wat is het doel van vzw Boeren op een Kruispunt?

De oprichtingsgeschiedenis van de hulporganisatie

Het welzijn van een dynamische landbouw heeft ook sociale aspecten

De gevolgen van de globalisering en de vrijhandel zijn in de landbouwsector bijzonder goed voelbaar. De liberalisering van de landbouw en de afbouw van de Europese subsidies zorgt voor een groeiende internationale concurrentie in een vrijere marktomgeving. Ook de snel wijzigende reglementering en de bijkomende milieunormen vragen een creatief management: land en tuinbouwbedrijven staan steeds meer voor de uitdaging om zelf hun toekomst op de vrije markt waar te maken.

De Vlaamse overheid zet in voor bedrijven met toekomst, groeibedrijven en dynamische bedrijven , opdat ze deze eisen zouden aankunnen. Tegelijkertijd wil de Vlaamse overheid oog hebben voor de bedrijven, die niet slagen in deze opdracht.

Er zijn immers een aantal bedrijven die op een dood spoor zitten. Uit vroegere projecten (o.a. 'vzw Crisis en Armoede' van de Boerenbond) weten we dat er verschillende problemen kunnen voorkomen: sommige bedrijven zijn slecht gestructureerd, worden niet professioneel genoeg uitgebaat, hebben problemen met omgevingsregels als ruimtelijke ordening, of kregen een serieuze tik door bijzondere gebeurtenissen zoals bij een bedrijfsruiming of tijdens sectorcrisissen. Sommige gezinnen kampen met relatieproblemen of sommige bedrijfsleiders hebben een depressie.

Problemen vind je bij alle leeftijden en bedrijfsgroottes, in alle streken en deelsectoren. Wie een kapitaalintensief bedrijf heeft, kan heel diep vallen. Ook wie niet op een professionele wijze bezig is met verbreding, heeft weinig kans op slagen. Vroeger konden land- en tuinbouwers een zwak bedrijfsrendement oppoetsen door zelf extra hard te werken. Op de huidige bedrijven volstaat dit niet meer. Het komt er vooral op neer om efficiënt werken in rendabele activiteiten.

Bedrijven met ernstige problemen hebben soms niet de kracht om zelf een oplossing te zoeken voor hun probleem. Daarom heeft de Vlaamse overheid het project Vzw Boeren op een Kruispunt opgezet, waarbij de boeren, die de trend -om diverse redenen- niet kunnen volgen, geholpen worden. Deze organisatie werd opgericht door de landbouworganisaties Boerenbond, KVLV-Agra en het ABS. Cera ondersteunt vzw Boeren op een Kruispunt vanuit haar maatschappelijke opdracht door op te treden als belangrijkste partner.

Bedrijven die 'niet meer mee kunnen' en bedrijfstechnisch of psychosociaal in de put geraken, kunnen -indien ze dit zelf wensen- beroep doen op de vertrouwenspersonen van Boeren op een Kruispunt. Deze vertrouwenspersonen hebben ervaring én omkadering om je daadwerkelijk te helpen.

aanmelden homepage

Ik we​ns hulp

Vraag gratis ondersteuning door vzw Boeren op een Kruispunt:

Ja, ik wens hulp

Of bel gratis 0800 99 138
Of 09 330 67 43